Neem contact op

New Module

Add content here.

Cloud, IT

3 redenen waarom de tijd rijp is voor de Europese publieke cloud

12-april-2016


Organisaties met een behoefte aan een kant-en-klaar, schaalbaar IT-platform uit de cloud kloppen al snel aan bij Amerikaanse cloudpartijen als Amazon of Microsoft. 

Maar een overzeese cloudprovider, ook al hebben ze datacenters in Europa, komt niet zonder nadelen. De tijd is rijp voor een Europees alternatief, en wel om de volgende drie redenen.telekom-cloud-700x300.png

 1. Toenemende vraag, ook bij enterprise-ondernemingen
  De publieke cloud wint momenteel sterk aan populariteit. Niet alleen bij start-ups, die snel en kosteneffectief een IT-platform in gebruik willen nemen. Ook bij enterprise-ondernemingen. Deze groep was voorheen huiverig voor de publieke cloud, voornamelijk vanwege privacy- en veiligheidsredenen. Een mix tussen on-premise-oplossingen en private cloud was voor hen lange tijd de aangewezen weg. Grote multinationals hebben nu eenmaal graag volledig inzicht en grip op hun IT-landschap.
  New Call-to-action

  Toch komt daar nu langzaam verandering in. Door de grote toename van cloudservices en popularisering van SaaS-oplossingen zoals Salesforce en Office 365 maken ook grote ondernemingen meer en meer de overstap. Zij kiezen voor het gemak en de kracht van IT-oplossingen en capaciteit op afroep. Gebruikers zijn vaak vanuit hun privégebruik gewend geraakt aan het gemak van clouddiensten als e-mail en dataopslag. IT wordt voor hen steeds meer een commodity, beschikbaar via een paar muisklikken of vegen en tikken met een vinger. Dat gemak van snel iets nieuws kunnen kiezen en uitproberen verwachten zij ook binnen het bedrijfsleven. Geen lange wachttijden voor de ingebruikname van servers en applicatieplatformen.

  Met de trend van verschuiving van private naar publieke cloud en de toenemende vraag in het algemeen, is het logisch dat ook Europese aanbieders nadrukkelijker in deze publieke cloudmarkt stappen.

 1. Ongeldig Safe Harbor-verdrag
  De opslag en verwerking van (persoons)gegevens in datacentra is in Europa aan veel striktere wet en regelgeving gebonden dan in Amerika. Data privacy en veiligheid staan in dit continent hoog in het vaandel. En in Duitsland zo mogelijk nog meer. Zo kennen wij geen Patriot Act, de Amerikaanse wet die bedrijven verplicht data te overhandigen wanneer de overheid vindt dat de nationale veiligheid in het geding is.
  safe-harbor-700x300.png
  Bovendien heeft het Europese hof van Justitie onlangs het Safe Harbor-verdrag ongeldig verklaard. Dat verdrag gaf aan dat uitwisseling van Europese persoonsgegevens mogelijk is, mits de Amerikaanse bedrijven de Europese regels respecteren. De onthullingen van Edward Snowden hebben onder andere duidelijk gemaakt dat de privacybescherming in de Verenigde Staten niet voldoet aan de eisen zoals die in Europa gelden. Door de nietigverklaring van het verdrag moeten Amerikaanse bedrijven nu individueel met de landelijke privacywaakhonden afspraken maken over het waarborgen van de privacy van Europese gebruikers. Zonder deze afspraken is het op grond van Europese regelgeving een Amerikaanse aanbieder niet toegestaan privacygevoelige data te verwerken.

 1. Verscherpte Meldplicht Datalekken
  Veiligheids- en privacygaranties zijn voor ondernemingen die beschikken over gevoelige data beslist geen overbodige luxe. Zeker niet met het oog op de verscherpte Meldplicht Datalekken die 1 januari 2016 van kracht gaat. Deze regelgeving verplicht organisaties datalekken te melden. Niet alleen bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), maar in ernstige gevallen aan alle betrokkenen. Met alle ‘collateral damage’ zoals imagoschade van dien. Bovendien riskeren zij bij nalatigheid een forse boete. In zo’n geval kan de onderneming die het overkomt niet de verantwoordelijkheid bij de cloudprovider neerleggen. Zij moeten dus blind kunnen vertrouwen op het digitale hang- en sluitwerk van hun cloudpartner. Bedrijven komen dan al snel bij een Europese provider uit, zeker nu het Safe Harbor-verdrag is komen te vervallen.

  De verregaande flexibilisering van IT en aangescherpte wetgeving creëren een optimaal klimaat voor een veilig Europees alternatief voor de dominante Amerikaanse publieke cloudaanbieders. Europese cloudproviders zijn nu aan zet om een eenvoudige en betaalbare publieke clouddienst te bieden. 


 

Lourens Suiker

Geschreven door Lourens Suiker