Neem contact op

New Module

Add content here.

IT, big data, SAP HANA

In vijf stappen maximaal profijt van big data

26-september-2016

Duurzaam succes voor organisaties is onlosmakelijk verbonden met digitale transformatie.

Digitalisering betekent echter niet dat de IT-vereisten eenvoudiger worden. In tegendeel, naast traditionele zaken zoals betrouwbaarheid, toegankelijkheid en kosteneffectief onderhoud van systemen en processen, moet een CIO met de IT-infrastructuur van zijn bedrijf zorgen voor een toekomstbestendige organisatie. Daarvoor moeten besluiten worden genomen op basis van real-time data. Een bewezen oplossing die deze digitalisering ondersteunt, is SAP HANA. 

Om concurrerend te blijven, moet IT een grote rol spelen in de ontwikkeling van de organisatie en de daarbij horende vereisten. Indien nodig moet de CIO kunnen ingrijpen. Het is zijn taak om het bedrijf met behulp van IT-systemen snel, veilig en duurzaam het digitale tijdperk in te leiden. Om onderbouwde besluiten te kunnen nemen, kan een organisatie niet meer volledig vertrouwen op historische data. Belangrijke besluiten moeten worden genomen op basis van de analyse van real-time data.

Big data

De hoeveelheid data die wereldwijd wordt geproduceerd, steeg tussen 2010 en 2012 van een jaarlijkse 1,2 naar 2,8 zetabytes en verdubbelde vervolgens iedere 2 jaar. Volgens onderzoeksbureau IDC zal deze hoeveelheid in 2020 zijn gestegen naar 40 zetabytes. Een zetabyte staat voor een onvoorstelbare 931.322.574.615 gigabytes. Analisten, bedrijven en marktonderzoekers zijn het erover eens dat de analyse van grote hoeveelheden data een belangrijke, zo niet dé belangrijkste, factor is voor succes. Dat geldt helemaal voor een markt waarin de impact van het Internet of Things en de digitale transformatie zorgt voor een razendsnelle verandering. SAP HANA is een belangrijk platform dat hierin kan ondersteunen. Hoe? Hieronder vijf tips om het maximale uit SAP HANA te halen.


SAP-HANA-700x300.png

1. Anticipeer op toekomstige uitdagingen

Het is cruciaal om te ontdekken welke toekomstige uitdagingen een organisatie tegen gaat komen en op welke basis en data toekomstige besluiten moeten worden genomen. Vraag jezelf af of de richting die jouw bedrijf inslaat geavanceerde analytische vaardigheden vereist. Of dat in de toekomst innovatie en besluiten mogelijk afhankelijker zullen  zijn van actuele en gedetailleerde analyses. Kortom; Welke rol spelen toekomstvoorspellingen?

2. Kijk kritisch naar het huidige IT-landschap

Om inzicht te krijgen in de componenten en de ontwikkelingspotentie van de huidige IT-systemen, is het belangrijk om na te gaan welke IT-systemen zich aan het eind van hun levenscyclus bevinden of welke systemen geen toevoeging leveren aan toekomstige vereisten. Bovendien moet worden nagegaan hoe duurzaam de databases zijn.

3. Optimaliseer het systeemlandschap

Gebaseerd op de eerste twee stappen ontstaat een plan dat laat zien welke systemen moeten worden geïntegreerd, welke hun huidige werkzaamheden blijven doen en welke moeten worden overgebracht naar de cloud.

4. Voer een haalbaarheidsanalyse uit

Voordat een systeem wordt overgezet naar SAP HANA moet er een haalbaarheids- en kostenanalyse worden uitgevoerd. De vragen uit de markt, de technische situatie van de systemen en de uitkomsten van de haalbaarheidsanalyse geven gebruikers de noodzakelijke parameters om SAP HANA’s potentieel te beoordelen en een plan te ontwikkelen voor de introductie van innovatieve oplossingen. 

5. Verhoog de gebruikersacceptatie

Om ervoor te zorgen dat niet alleen de mogelijkheden van de organisatie worden vergroot, maar ook de gebruiksvriendelijkheid wordt verhoogd, is het logisch om de introductie van SAP HANA te combineren met Fiori en SAP S/4HANA Finance. Deze bundels transactionele apps vergroten het gemak van het gebruik en daarmee de acceptatie van de gebruikers. 

Cloud is het antwoord

De complexiteit van de digitale transformatie zorgt vaak voor grote IT-uitdagingen. Dat geldt zeker voor de introductie van omvangrijke oplossingen zoals SAP HANA, waarbij diepgaande, gespecialiseerde kennis vereist is. Het is daarom raadzaam een goede partner te zoeken voor de implementatie van een dergelijk systeem. T-Systems exploiteert ’s werelds grootste cloud hosting platform voor SAP-omgevingen. Door de voordelen en besparingen die worden bereikt door het ‘betaal-voor-gebruik’-concept van T-Systems, is een HANA pilotproject ook bereikbaar voor kleine en middelgrote organisaties. Bovendien staat de cloud in Oostenrijkse en Duitse datacenters. Daarmee vallen de klantendata onder de strenge veiligheidseisen die deze landen stellen op het gebied van privacy. De eisen aan IT zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Flexibiliteit en schaalbaarheid zijn de norm. De cloud is hierin het antwoord.


 

Occo Vreezen

Geschreven door Occo Vreezen

Occo Vreezen is zijn hele leven al bezig met IT gerelateerde business topics of business gerelateerde IT topics. SAP is daarbij een rode draad na een aantal implementaties en hosting. Belangrijke steekwoorden: SAP, hosting services Business intelligence, big data, architectuur en SAP S/4 HANA.