Neem contact op

New Module

Add content here.

Cloud, IT, multicloud

Wel of niet met je (core) applicaties naar de cloud?

12-augustus-2019

Een veelgehoorde vraag die bij de koffieautomaat vaak levendige discussies oproept. Ook een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Voor- en tegenstanders kunnen eenvoudig voor- en nadelen aanvoeren. Daar schiet je als bedrijf niets mee op. Hoe start je een meer fundamentele discussie waar je wél iets aan hebt? Door de vraag net anders te verwoorden: waarom zouden applicaties niét naar de cloud kunnen?

wel of niet core IT overzetten naar de cloud

ENORME VRAAG NAAR CAPACITEIT

De wereld verandert in een hoog tempo. Start-ups komen met ideeën en diensten waar de gevestigde orde nog niet eens van heeft durven dromen. Jongeren verwachten een manier van werken die 10 jaar geleden nog science fiction was. Vrijwel al die ontwikkelingen eisen een grote flexibiliteit van IT en in het bijzonder van storage en rekencapaciteit.

Een website die crashed vanwege capaciteitsgebrek kan in een competitieve markt het einde zijn van je bedrijf. In China draaien volledige ecosystemen binnen een enkele app (WeChat). Bij problemen stapt een groot deel van de deelnemers net zo makkelijk over naar de concurrent.

Cloud is dus de oplossing

Cloud providers hebben ontzettend veel gedaan om zaken als veiligheid en performance te garanderen en de kans op onbeschikbaarheid te verkleinen. Ze ontwikkelen zich zo mogelijk nog sneller dan start-ups zodat ze kunnen voldoen aan de vraag uit de markt. Ook zijn er tal van derden die hiervoor extra oplossingen bieden met add-ons. Dit brengt ons terug bij de vraag: Waarom niet naar de Cloud?

Gebruik de volgende leidraad voor een overwogen afweging

Maar er zijn wel degelijk redenen om niet naar de cloud te gaan. Maar die redenen zijn over het algemeen applicatie- en niet cloud specifiek. Gartner vat het een en ander samen in vier ‘wetten’ die je als leidraad kunt gebruiken om te bepalen of je een applicatie kunt onderbrengen in de cloud:

  1. Regelgeving Is het (bedrijfs)wettelijk bepaald dat bedrijfsdata het land of eigen DC niet uit mag? Dan is cloud geen optie.
  2. Natuurkunde - Moet een systeem zeer snel real time beslissingen nemen op basis van externe input? Ook dan valt cloud vaak af. De snelheid van het licht (de communicatiesnelheid tussen systemen) is hier de beperkende factor. Een vertraging van een paar milliseconden op bijvoorbeeld een hulpsysteem van een auto kan al dodelijk zijn.
  3. Economie - Moet een applicatie grote hoeveelheden data inlezen en/of versturen? Dan kost dat veel bandbreedte en dus geld. Nu zijn wij in Nederland best verwend met bandbreedte, maar je hoeft niet ver te reizen om te zien dat internet aanmerkelijk minder breedbandig is. Lokale verwerking werkt dan beter.
  4. De wet van Murphy - Wat stuk kan, gaat stuk. Dus ook de cloud. Je kunt dan alleen maar wachten tot het weer werkt. Is dit niet acceptabel? Dan kun je niet naar de cloud.

En start een inhoudelijke discussies over cloud

Door gebruik te maken van een leidraad zoals hierboven ga je sneller naar de inhoud en verzand je niet in oppervlakkige discussies over ’de cloud is niet veilig’ of ‘de cloud functioneert niet goed’. Publieke clouds zijn inmiddels zo volwassen dat de meeste generieke vooroordelen zijn verholpen. Moet alles dus maar naar de cloud? Nee zeker niet zoals ook uit bovenstaande checklist blijkt. Maar ‘cloud first’ is in deze tijd geen slechte gedachte. Voor een cloud strategie is echter meer nodig. Een checklist kan de kaders schetsen voor een eerste aanzet daartoe.

Meer over clouds weten? Kom naar Digital Friday 'Get ready for the Multicloud' op vrijdagochtend 6 september

Meer weten over dit onderwerp? Tijdens Digital Friday ‘Get ready for the multi cloud' op vrijdagochtend 6 september neem ik je in 2 uurtjes mee in de wereld van clouds. Schrijf je gratis in.

to cloud or to multicloud

 

Ruud van Burgel

Geschreven door Ruud van Burgel

Ruud van Burgel is CTO bij T-Systems en al ruim 25 jaar actief in de IT. Als CTO legt hij bruggen tussen wat klanten wensen en wat de markt te bieden heeft met een op ervaring gebaseerd stuk pragmatisme.