Neem contact op

New Module

Add content here.

Cloud, IT, Outsourcing

Cloud broker: Transparantie in een multicloud omgeving

23-maart-2015

‘Consumerization of IT’ is een feit. Werknemers nemen naast hun eigen hardware ook handige apps en webdiensten zoals Dropbox of Evernote mee naar kantoor.

Vergelijkbaar gedrag zie je ook bij business units van grotere bedrijven. Als er voor een nieuw project  behoefte is aan infrastructuur, gaat de business zelf op zoek naar een oplossing. Flexibiliteit en snelheid is belangrijk voor de business. Als die oplossing online eenvoudig geregeld kan worden, waarom dan het moeizame proces via de IT-afdeling bewandelen? Dit legt extra druk op de IT-afdeling die vaak, door gebrek aan tijd of budget, minder goed in staat is aan de vraag te voldoen. Hierdoor dreigt een ongewenste situatie van ‘schaduw IT’ binnen bedrijven te ontstaan. Deze trend lijkt niet te stoppen.cloud700x300.png

 Multicloud omgevingen zijn vandaag dan ook realiteit. Je ziet bij veel bedrijven meerdere on-premise, private hosted en publieke clouddiensten naast elkaar in gebruik. Met name keuzes voor publieke clouddiensten die buiten het gezichtsveld of invloedsfeer van de IT-afdeling gebeuren maken dat het cloud landschap onoverzichtelijk wordt. Daarbij kunnen ook potentiële en onwenselijke security- en performance problemen ontstaan. 

De IT-afdeling als business enabler

Grip krijgen en houden op een multicloud omgeving is een must. Hoe? Door de IT-afdeling in staat te stellen om flexibel publieke en private clouddiensten aan te bieden. Dit kan door middel van een Cloud Broker service, waarmee je een centrale laag biedt tussen de business en de diverse cloudproviders. De business hoeft dan niet zelf meer op zoek naar een oplossing en allerlei bijkomende administratieve handelingen te verrichten. Dit gaat via een gebruikersvriendelijk webportal. Zo beschikt de business over de gewenste dynamiek. De IT-afdeling krijgt inzicht en grip op wat wordt gebruikt en geeft sturing welke cloud dienst kan of mag worden gebruikt. De IT-afdeling is niet langer de remmende factor. Dat verbetert de relatie met de business en biedt de CIO de mogelijkheid zich meer op te stellen als cloud pionier en richting te geven aan zijn cloud strategie. Zo ontstaat een win-win situatie.

Compliancy 

Inzet van een Cloud Broker biedt ondernemingen nog meer voordelen. Het biedt transparantie in de (verbruiks)kosten en draagt bij aan belangrijke eisen rondom wet- en regelgeving te voldoen. Clouddiensten worden via besliscriteria voortaan op een veilige en gecontroleerde manier binnen de organisatie gebruikt. De business kan zijn werk doen en de organisatie blijft innovatief en slagvaardig. Dat is goed voor het imago en de concurrentiepositie van een onderneming. 


 

Lourens Suiker

Geschreven door Lourens Suiker