Neem contact op

New Module

Add content here.

Werkplek, Cloud, IT

Complete werkplek uit de cloud: maar de legacy dan?

15-oktober-2015

De voordelen van een complete werkplek uit de cloud staan bij veel organisties scherp op het netvlies. Maar vaak staat er een struikelblok in de weg: de legacy-applicaties.
De IT-afdeling krijgt de business case daardoor maar moeilijk rond. Het resultaat is een versnipperd landschap waarbij moderne SaaS-applicaties vanuit de cloud draaien, en de bedrijfsspecifieke legacy-applicaties lokaal. Van een compleet flexibele werkplek is dan alsnog geen sprake. Toch is er een alternatieve oplossing mogelijk.

workplace700x300.png

Bij de realisatie van een flexibele werkomgeving zijn de legacy-applicaties vaak een lastige factor. Want die software laat zich lastig naar de cloud migreren. Dat heeft een reden: er is meestal in de loop der jaren veel geld in geïnvesteerd. Dat geldt voor zowel 'unieke', speciaal voor de organisatie ontwikkelde applicaties. Maar ook voor ingewikkelde configuraties van standaardsoftware, die soms voorzien zijn van vele modificaties en specifiek voor de organisatie ontwikkelde plug-ins. Dat maakt de overstap naar generieke cloud-alternatieven vrijwel onmogelijk. De legacy-applicaties zijn bovendien in veel gevallen simpelweg nog niet afgeschreven.

Ook het flexibiliseren van legacy-applicaties is ronduit kostbaar. Zeker wanneer het complexe, gepersonaliseerde systemen betreft. Als het technisch gezien überhaupt al mogelijk is, want vaak is legacy software niet direct geschikt voor het draaien vanuit een cloud of besturing vanuit een browser.

Het gevolg: niet alleen blijft legacy-software bestaan, maar ook de “flexibele” werkplek is verre van optimaal. De ene applicatie draait immers lokaal, de ander vanuit de browser en weer een ander vanuit een virtuele machine. Al snel is het een wirwar waar de eindgebruiker nog nauwelijks efficiënt mee uit de voeten kan.

Workplace-as-a-Service

Toch is het wel degelijk mogelijk een complete werkplek, ook de legacy-applicaties, flexibel “As-a-Service” aan de gebruiker aan te bieden. De Dynamic Workplace-oplossing van T-Systems maakt het, onder andere door virtualisatie, mogelijk om vrijwel iedere legacy-applicatie aan te bieden vanuit een datacenter. Zelfs wanneer het op bijvoorbeeld MS-DOS draait. Legacy-software draaiend vanuit het datacenter profiteert zo net als 'reguliere' SaaS-applicatie van een aantal voordelen. Zo is de applicatie vanaf ieder apparaat met een internetverbinding benaderbaar. Nu is dat laatste in Nederland nauwelijks nog een beperking. Bovendien is de vereiste bandbreedte zeer minimaal, omdat alle verwerking op afstand gebeurt. Het enige verkeer dat op en neer gaat zijn toetsenbord- en muiscommando's en een displaysignaal. Daardoor is de applicatie zelfs prima bruikbaar met een zwakke mobiele internetverbinding, bijvoorbeeld vanuit een rijdende trein.

Device-agnostisch en veiligheid

Het maakt bovendien niet meer uit welk apparaat gebruikt wordt: de applicatie is bruikbaar met een desktop, maar ook met een tablet of smartphone. Het gebruikte besturingssysteem is irrelevant. Natuurlijk is veel legacy-software niet geoptimaliseerd voor besturing met een aanraakscherm, maar zeker voor het consumeren van informatie kan dat absoluut nuttig zijn.

Ook vergroot een Workplace-as-a-Service de veiligheid. De bedrijfsgegevens staan immers niet meer op een lokale machine. Deze staan dus ook niet meer bloot aan alle bijbehorende risico's als verlies, diefstal of een crash. Alle data staat veilig in streng bewaakte datacentra in Duitsland, die gelden als de meest veilige in Europa. Bovendien is de toegang tot de data met bijvoorbeeld tweestapsauthenticatie of een tokensysteem gereguleerd.

Keep it simple!

De eindgebruiker hoeft ten slotte niet te merken dat de legacy-software een aparte 'behandeling' heeft gekregen. Het is namelijk gewoon onderdeel van zijn of haar 'webtop', de gebruiker merkt niet dat met het lanceren van de app een virtuele machine opstart of dat de applicatie überhaupt ergens anders 'leeft' dan op het eigen systeem. Alle applicaties zijn bovendien op dezelfde webtop vindbaar, of het nu om een SaaS-oplossing gaat of de legacy applicatie. En omdat de legacy-software onderdeel wordt van het Dynamic Workplace-platform, profiteert het ook van een gemakkelijke uitrol en self-servicing. De IT-afdeling hoeft niet meer bij iedere nieuwe medewerker talloze standaardhandelingen te verrichten, gebruikers kunnen vanuit een gebruiksvriendeijke app store heel veel zelf installeren en inregelen zoals ze dit gewend zijn op hun tablet die ze thuis gebruiken.

- door Frank van Ierland, Dynamic Workplace Expert bij T-Systems


 

Frank van Ierland

Geschreven door Frank van Ierland

Frank van Ierland is Dynamic Workplace Expert en werkzaam bij T-Systems sinds 2014. Na een studie Bedrijfskundige informatica heeft hij inmiddels meer dan 30 jaar ervaring in de IT branche. Na vele jaren als Enterprise architect gewerkt te hebben bij diverse organisaties heeft hij zich nu gespecialiseerd in de werkplek voor de toekomst.