Neem contact op

New Module

Add content here.

Netwerk, Cloud, IT, TC, publieke cloud, connectiviteit

Zo kiest u de juiste connectiviteit voor uw publieke cloudstrategie

08-december-2016

Optimale connectiviteit is cruciaal wanneer organisaties de stap naar de publieke cloud zetten.
Waar een internetconnectie voor de gemiddelde consument voldoende snelheid en bescherming biedt, vereist de toegang van een bedrijf tot een publieke clouddienst een hogere mate van bescherming en betrouwbaarheid dan ooit tevoren.

connectiviteit 700x300.png

Veel bedrijven worstelen om de snel veranderende eisen bij te houden die het stijgende dataverkeer aan hun netwerk- en cloudtoegang stellen. Toekomstvaste netwerken worden een steeds belangrijker fundament onder het succes van cloudapplicaties en digitale businessmodellen. Maar dat betekent wel dat LAN’s en WAN’s opnieuw moeten worden ingericht om de digitalisering van organisaties mogelijk te maken. 

Netwerktoegang cruciaal voor succes cloudstrategie

Nu steeds meer organisaties bedrijfskritische applicaties en tools om samen te werken – waarbij realtime beeld en geluid onmisbaar is – uit de publieke cloud afnemen, worden netwerkprestaties en security steeds crucialer. Dat betekent voor bedrijven dat ze de juiste connectiviteit moeten kiezen voor de toegang tot de cloud. Naarmate de cloudstrategie evolueert, moet ook de strategie voor de netwerkconnectiviteit meeveranderen. Onderzoeksbureau Gartner onderscheidt drie manieren om als bedrijf toegang te krijgen tot publieke clouddiensten. 

1. Internetconnectie

De meest gebruikte manier om een bedrijf aan te sluiten op een publieke cloudserviceprovider (CSP) is via een beveiligde internetconnectie. Iedere organisatie en iedere public CSP is aangesloten op het internet, dus aansluitingen kunnen snel worden gerealiseerd via bestaande gateways. Het nadeel van deze aanpak is dat er geen enkele garantie op de prestaties van de aansluiting bestaat. Daarnaast is er het gevaar van DDoS-aanvallen bij deze wijze van connectiviteit. 

2. Cloud interconnect

Een tweede aanpak, waar minder vaak voor wordt gekozen, is het aansluiten van een organisatie op een CSP via een cloud interconnect. Hierbij heeft een bedrijf een private, directe en razendsnelle aansluiting op een cloud interconnect, zoals Equinix Cloud Exchange, CoreSite en/of andere faciliteiten waar meerdere carriers samenkomen en internetverkeer en Ethernet netwerk-naar-netwerk interfaces (NNI’s) uitwisselen. Het nadeel van deze methode is dat het relatief veel tijd en geld kost om deze wijze van toegang te realiseren op een gedegen redundante manier met de daarbij horende ondersteuningsvereisten. 

3. Directe WAN-cloudconnectiviteit

Een derde methode om een bedrijf aan te sluiten op een CSP is het geschikt maken van het bestaande WAN voor directe cloudconnectiviteit. In dit model heeft de netwerkserviceprovider (NSP) de toegang tot een CSP al verzorgd. Dat betekent dat het aansluiten sneller kan gebeuren dan als een organisatie redundante netwerkaansluitingen met randapparatuur en firewalls bij de CSP-site moet aanvragen. In dit relatief nieuwe model kan een organisatie zijn bestaande WAN gebruiken en dynamisch CSP’s en capaciteit toevoegen. Deze methode is aan een opmars bezig. 

Beraad u op uw connectiviteitsstrategie

Gartner voorspelt dat in 2019 30 procent van de publieke cloudconnecties voor bedrijven niet meer via internet verloopt, maar via cloud interconnects of directe WAN-connectiviteit (2016: 5 procent). Dat betekent dat bedrijven zich goed moeten beraden op hun connectiviteitsstrategie. Het marktonderzoeksbureau adviseert organisaties de juiste manier van aansluiten op een publieke cloud te kiezen. Dat kunnen ze doen door hun netwerkvereisten voor iedere applicatie vast te stellen aan de hand van de drie bovengenoemde methodes. Niet alle applicaties vereisen namelijk dezelfde toegangswijze. Een combinatie van de drie behoort ook tot de mogelijkheden. 

Evalueer het aanbod van uw bestaande WAN-leverancier

Bovendien adviseert Gartner om het directe WAN-cloudconnectiviteitsaanbod van de bestaande WAN-leverancier te evalueren. Een belangrijke differentiatie bij dit aanbod is of de NSP op Ethernet gebaseerde diensten aan cloudproviders biedt. Gartner ziet dat op Ethernet gebaseerde connectiviteit veel kosteneffectiever is dan MPLS bij snelheden boven de 500 Mbps. 

Maak de juiste keuze

Het vinden van de juiste NSP en de optimale connectiviteitsoplossing, die voldoet aan de eisen van het bedrijf en de gebruikte applicaties, is essentieel voor het succes van de cloudstrategie van een organisatie. Belangrijk is daarbij om niet over één nacht ijs te gaan, want alleen met de juiste combinatie leggen organisatie een goede basis voor succes in de cloud.


 

Arjen Hoekstra

Geschreven door Arjen Hoekstra

Arjen Hoekstra is Expert TC services en werkzaam bij T-Systems sinds 2007. Na een studie telecommunicatie is hij meer dan 20 jaar actief op het gebied van internationale connectivity services: WAN, IP-VPN, Managed LAN en Applications Performance Management.