Neem contact op

New Module

Add content here.

SAP, IoT

De perfecte smoothie: veel fruit en een vleugje technologie

24-september-2019

Er is theoretisch gezien zó veel mogelijk met IoT, machine learning, blockchain en andere technologieën, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Daar brengt T-Systems verandering in met de Connected Greenhouse. Met deze showcase, die het productieproces van smoothies nabootst, ervaar je met eigen ogen hoe er voor iedere nieuwe technologie een concrete toepassing is. In dit blog geven we je alvast een voorproefje van wat je op Connect to Innovate mag verwachten.

Stel, je wil de allerlekkerste smoothies van het land maken. Je weet dat je daarvoor een aantal cruciale zaken nodig hebt. Een kas om fruit in te kweken, een fabriek met machines die de ingrediënten mengen, vrachtwagens voor de logistiek en afnemers die je drankjes willen (ver)kopen. Je moet zaadjes planten, het fruit plukken, mixen en in flesjes op transport zetten. Om de kwaliteit te garanderen heb je het volledige proces van kweken tot distributie in eigen hand genomen.

blog ard700

Bron: kieferpix/shutterstock.com

Alleen dat vergt veel tijd. Je moet in de gaten houden of de plantjes genoeg water hebben, hoe warm het in de kas is en in welke verhouding je de fruitsoorten mengt. En ook gedurende het transport en de productie wil je de hoogste kwaliteit kunnen garanderen. Daar steek je veel tijd in. Misschien wel te veel. Technologie kan je helpen om je iedere stap in je bedrijfsproces eenvoudiger en efficiënter te maken. Hoe? Dat leg ik je uit aan de hand van de smoothies. Want wie houdt er nou niet van een verse smoothie?

De basis: fruit

Fruit is de basis voor elke smoothie. Welke fruitsoort je ook kiest, je zal het plantje moeten verzorgen tot er vruchten aan groeien die je kunt plukken. Je moet zorgen dat het plantje genoeg water krijgt. Maar ook de juiste hoeveelheid licht, mest en temperatuur zijn belangrijk. Met IoT-sensoren kun je alle informatie verzamelen die je nodig hebt. Die informatie wordt opgeslagen in de cloud en kun je koppelen aan software die de waarden monitort en automatische acties triggert als waarden afwijken. Is de grond in een bepaalde bak te droog? Dan stuurt de software een gieter aan die de plant de juiste hoeveelheid water geeft. En als de sensoren meten dat het te warm is in de kas, stuurt de software individuele warmtelampen of de thermostaat automatisch aan totdat het optimale niveau is hersteld.

Ontwijk drempels en kuilen

Het transport is cruciaal voor je productieproces. Zowel als je fruit vervoert van de kassen naar de productielocatie als het transport naar je afnemers. In beide gevallen wil je voorkomen dat fruit gaat rotten door warmte of te hoge luchtvochtigheid. Of dat de vruchten volledig door elkaar geschud wordt omdat je chauffeur nogal een avontuurlijke route heeft gekozen. Met sensoren kun je inzicht krijgen in de omgevingsfactoren waaraan je transport wordt blootgesteld. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens het transport zien of het niet te warm is in een container. Die gegevens kun je ook koppelen aan geografische data om te bepalen wat de meest optimale route is. Zo kun je drempels en andere obstakels ontwijken die minder bevorderend zijn voor de conditie van je transport. Daarmee weet je zeker dat het fruit nog lekker en vers is als het in de fabriek aankomt.

Een andere realiteit in de fabriek

Tijdens het productieproces wil je inzicht krijgen of je op schema ligt en of de samenstelling van de smoothies nog klopt. Alle metingen die je doet om processen te volgen, komen samen in je analytics. Maar het is soms moeilijk om echt inzicht te krijgen uit alle grafieken en tabellen. Daarom kun je ook rapportages, dashboard en analyses laten visualiseren in virtual reality. Daarmee creëer je een interactieve omgeving voor je resultaten en KPI’s die het ook echt makkelijk maakt om dieper in je data te duiken.

Bovendien wil je dat je machines ook blijven draaien. Dat doe je uiteraard door goed onderhoud te plegen. Maar wat als er toch iets onverwacht gerepareerd moet worden? Augmented reality (AR) kan je helpen om instructies te vereenvoudigen. Deze technologie legt simpelweg een laag over wat je ziet. Zo kun je dus stap voor stap uitleg krijgen hoe je een onderdeel moet vervangen. Je wordt volledig begeleid om een deskundige actie uit te voeren. Daardoor hoef je niet meer te wachten op een servicemedewerker, maar kunnen je medewerkers zelf (kleine) technische problemen verhelpen.

Op naar het schap!

Consumenten verwachten tegenwoordig meer transparantie en openheid van bedrijven. Vooral als het gaat om levensmiddelen. Maar hoe garandeer je jouw consumenten dat jij je smoothies op een eerlijke en duurzame manier produceert. Blockchain kan daarbij een belangrijke rol vervullen. Met blockchain leg je allerlei informatie vast in een digitale omgeving, die niet te veranderen is. Zo maak je iedere stap in het productieproces inzichtelijk en kunnen partners en consumenten erop vertrouwen dat die informatie klopt. Door bijvoorbeeld een QR-code op je flesje te scannen, kunnen je afnemers precies zien waar je fruit vandaan komt en door wie en onder welke omstandigheden het geproduceerd is.

Smaakt het naar meer?

Met de sappige voorbeelden die ik geef, laat ik zien hoe je technologie nu al kunt toepassen. In dit blog zijn het smoothies, maar deze voorbeelden kun je toepassen op elk productieproces. Denk bijvoorbeeld aan de mode-industrie waar duurzaamheid een belangrijk thema is. Ook daar willen consumenten graag inzicht in hoe, waar en door wie hun kleding gemaakt is.

Ard van der Heyden

Geschreven door Ard van der Heyden

Ard van der Heyden is na zijn opleiding aan de Technische Universiteit Eindhoven, al snel met SAP in aanraking gekomen en als projectleider en SAP-architect bij grote enterprises werkzaam geweest. Sinds 2013 is hij werkzaam als SAP-Solution Architect bij T-Systems met focus op functionele support en innovaties.