Neem contact op

New Module

Add content here.

Cloud, IT, multicloud

Een solide fundering van je multicloud is goed voor business én IT

25-juli-2018

De IT-afdeling wordt de enabler van de digitale transformatie.

Als je niet oplet word je als IT-afdeling aan alle kanten gepasseerd door de businessunits die diensten uit allerlei clouds halen. Maar het is voor de IT-afdeling heel belangrijk om grip te houden op deze multicloudomgeving. Dit kun je realiseren met een solide cloud foundation.

cloudfoundation700x300

Bedrijven omarmen steeds vaker de publieke cloud en brengen functionaliteit onder in de Microsoft Azure, Google Cloud, AWS of de Open Telekom Cloud van Deutsche Telekom. Dit gebeurt regelmatig buiten de IT-afdeling om. Een veel voorkomende  situatie is dat door de opkomst van de publieke cloud het voor de business erg makkelijk is geworden om snel even zelf nieuwe functionaliteit te ontwikkelen waarmee de digitale transformatie wordt ondersteund.

Dicht op de business

Omdat de IT-afdeling niet altijd betrokken wordt, is het wel de vraag of die nieuwe functionaliteit voldoet aan de gestelde eisen op bijvoorbeeld het gebied van security en compliancy en of het wel geïntegreerd is met bestaande systemen.

Zonder dat de IT-afdeling het weet zijn er binnen het bedrijf plotseling tientallen of soms zelfs honderden abonnementen op clouddiensten afgenomen. Pas zodra er zoiets als een datalek ontstaat komt dit uit en mag je als IT-afdeling het probleem zien op te lossen. Of je krijgt uit het niets de vraag of je even wilt helpen om de nieuwe webshop aan de bestaande SAP-omgeving te koppelen. Als CIO wil je hier niet achteraf mee geconfronteerd worden. Je wilt zo dicht mogelijk op de business zitten en nauw betrokken worden bij het ontwikkelen van nieuwe functionaliteit.

Alleen, hoe kom je in die positie? Je moet zorgen dat je als IT-afdeling een enabler wordt voor de digitale transformatie van de business. Daar heb je een stevig fundament in de cloudwereld voor nodig.

Bouw het fundament

Omdat elke cloud sterke en minder sterke punten heeft, heb je als bedrijf meerdere publieke en private clouds nodig. Alleen wil je de multicloudomgeving die zo ontstaat wel beheersbaar houden vanuit de perspectieven van IT, security en compliancy. Tegelijkertijd is het essentieel om de mogelijkheden die deze nieuwe cloudplatformen bieden zo open en flexibel mogelijk te houden. Want alleen zo kun je de business optimaal ondersteunen bij de snelle aanpassingen die een digitale transformatie nu eenmaal met zich meebrengt."

Bij het inrichten van het fundament voor de multicloudomgeving is het verstandig om een aantal verschillende aspecten te bekijken: De cloudplatformen zelf, de connectiviteit ertussen, de tools en services waarmee je de business ondersteunt en een duidelijke set aan security en compliancy-regels. Vervolgens heb je een aanpak nodig om dit fundament in te richten.

Platformen en connectiviteit

Allereerst heb je een aantal platformen nodig om de business de door hen gewenste mogelijkheden te bieden. Dat kunnen traditionele on premise private clouds zijn die dicht tegen de productielijn aanzitten, aangevuld met cloudplatformen zoals Microsoft Azure, Google Cloud, OTC en AWS. Ook edge computing kan een onderdeel van het fundament zijn, zodat je sensordata van IoT-apparaten aan de buitenrand van het netwerk kunt verwerken waar het gegenereerd wordt.

Je haalt alleen niet het maximale uit deze combinatie van platformen als ze niet met elkaar kunnen praten. Vandaar dat je ook keuzes moet maken op het gebied van connectiviteit om functionaliteit naadloos aan elkaar te koppelen en data uitwisselbaar te maken tussen de platformen.

Tooling, security en compliancy

Door cloudorchestration tooling in te zetten, kan de business zelf de gewenste mogelijkheden bestellen vanuit een self-service-catalog. Via cloudautomation zorg je dat het netjes en compliant wordt uitgerold en de aanvrager snel aan de slag kan. Is functionaliteit eenmaal live, dan kun je het ook weer via cloudorchestration geautomatiseerd beheren. Dankzij onder andere AI en smart workflows is daar minimale menselijke inspanning voor nodig en zorg je dat alles blijft voldoen aan je security en compliancy eisen.

Een functionaliteit als service interruption intervention stelt je in staat afwijkingen te detecteren zodat automatisch maatregelen genomen kunnen worden om te voorkomen dat een service onderbroken wordt. Orchestration tooling geeft je als IT-afdeling ook nog eens de mogelijkheid om de gebruikte capaciteit aan de juiste afnemers door te berekenen.

Vrijheid binnen grenzen

Omdat orchestration tooling een essentieel onderdeel van de foundation vormt, moet je goed nadenken hoe je dit inricht. Wat wil je ermee, hoever wil je de regels doorvoeren en hoeveel flexibiliteit wil je de business bieden. Het is een automatiseringslaag bovenop de publieke cloud. Dit mag daarom vooral niet alsnog belemmerend mag gaan werken.

Bijna wekelijks komt nieuwe functionaliteit beschikbaar binnen de publieke cloud. Het duurt altijd even voordat het ook in de orchestratielaag zit. Een ontwikkelaar moet nieuwe functionaliteit meteen kunnen gebruiken, maar jij zorgt ervoor dat dit binnen de security en compliancy regels gebeurt. Op die manier kun je het later eenvoudig met de rest integreren.

Cloudstrategie bepalen

Neem in ieder geval altijd een gedegen cloudstrategie als uitgangspunt. Denk aan een cloud first-strategie. Update vervolgens de bestaande beleidsregels om deze strategie te ondersteunen. Want wat vaak gebeurt, zo geeft hij aan, is dat de business een bepaalde functionaliteit zoals analytics wil gebruiken die alleen als SaaS-dienst beschikbaar is, terwijl het beleid en de security principes simpelweg verbieden dat deze data bereikbaar is via het publieke internet.

Daardoor wordt deze businesswens al meteen tegengehouden of vertraagd. Dat wil je niet als CIO. Want dan gaat de business zelf wel aan de slag om het te regelen. Dus moet je eerst een strategie hebben en de security- en compliancyregels updaten waar dat nodig is.

Stap voor stap

Het is belangrijk om te beseffen dat je niet de hele foundation in één keer kunt implementeren. Kies voor een agile aanpak en bepaal welke mogelijkheden als eerste nodig zijn. Misschien zijn dat de platformen, de connectiviteit, of begin je alvast met een stukje tooling. Denk groot, maar acteer klein. Weet waar je heen wil, pas je beleid en strategie hierop aan, maar probeer niet alles tegelijk te implementeren.

De organisatorische kant mag je hierbij zeker niet uit het oog verliezen. "Wat betekent het bijvoorbeeld voor de IT-afdeling om agile te gaan werken? Een cloud competence center oprichten en die verantwoordelijk maken voor de cloud foundation is ook iets wat ik wil aanraden. Een foundation zet je namelijk niet eenmalig op, het is continu aan veranderingen onderhevig. Dit team kan bijvoorbeeld nieuwe opkomende clouds onderzoeken die de business mogelijk goed kan gebruiken."

In ieders voordeel

Tot besluit: een cloudfoundation heeft voor iedereen voordelen. Door een gedegen cloudfoundation te gebruiken, word je als CIO en IT-afdeling een echte enabler voor de business en blijf je tegelijkertijd volledig in control. Terwijl de IT-teams dankzij de orchestratielaag makkelijker en sneller nieuwe functionaliteit beschikbaar kunnen stellen aan de business, zonder zich druk te maken over de onderliggende infrastructuur en of ze wel aan security- en compliancy-eisen voldoen.

De business krijgt snel de gewenste functionaliteit en heeft nog maar met één partner te maken tijdens het vormgeven van de digitale transformatie. En het bestuur kan aantonen dat hun digitale strategie en toekomstvisie op een gecontroleerde, veilige maar flexibele manier wordt afgestemd op de alsmaar veranderende markt. 

Multicloud: zo leg je een veilige basis  >> LEES MEERDit blog is eerder geplaatst op cio.nl

Bryan Croes

Geschreven door Bryan Croes

Bryan Croes is CTO en werkzaam bij T-Systems sinds 2006. Hij is meer dan 20 jaar actief in de IT-wereld. In zijn rol als CTO is hij diepgaand betrokken bij de ontwikkelingen op het gebied van multicloud en wat de (multi)cloud voor impact heeft op organisaties.