Covid-19 heeft de zwakke plekken in verouderde businessmodellen blootgelegd. Ik zie organisaties nu in sneltreinvaart hun processen digitaliseren. Maar zijn die nog wel relevant?
Digitale transformatie draait niet alleen om de implementatie van digitale technologieën, het vereist een duidelijke visie en strategie. Dat leg ik graag verder uit met een terugblik op het webinar ‘Digital disruption: Develop your strategy now!’ dat ik onlangs gaf samen met mijn collega Robert de Vries, Senior Consultant Digital Solutions bij T-Systems Nederland.Shift in denkwijze
De meeste organisaties in uiteenlopende industrieën hebben vóór Covid-19 nooit nagedacht over hun digitale strategie. Ze leven in de waan van de dag en zijn niet in staat om van buiten af naar hun bedrijf te kijken. Naar de werkelijke klantvraag; de relevantie van hun producten en diensten; de mogelijkheden van interne en externe data; toepassingen van slimme algoritmes uit andere industrieën; en de bedreigingen voor hun businessmodel. Die shift in de manier van denken is het allerbelangrijkste om een digitale strategie te ontwikkelen. De benodigde technologie speelt een tweede rol en komt eigenlijk pas in beeld nadat de digitale strategie duidelijk is.
De mens centraal
Volgens onderzoek van managementadviesbureau Berenschot uit januari 2020 staat digitale transformatie bij de meeste boardrooms in Nederland bovenaan de agenda. Maar veel mensen en organisaties zitten vast in lineair denken, terwijl de technologie zich exponentieel ontwikkelt. Daarom is het cruciaal om de medewerkers vanaf de eerste stap in het digitaliseringsproces mee te nemen en te zorgen voor de integratie van data en systemen. Dat is nog een grote uitdaging in de meeste organisaties.
Daarover ging ook een van de vragen tijdens het webinar. Laten we die nog eens wat verder uitdiepen.
Begrijpen de meeste bedrijven het concept van single-source-of-truth?
Nee, dat denk ik niet, en ze willen het vaak ook niet begrijpen. Grote organisaties zijn complex, hebben geen gestandaardiseerde manier van werken en verschillende afdelingen werken met andere systemen. Daardoor gaat er veel kennis verloren. Wanneer je de kennis vastlegt en de data integreert in alle systemen, dan is alleen dat de waarheid, de single-source-of-truth. Daar kun je vervolgens als organisatie op gaan sturen en creëert verantwoordelijkheid. Als het nu verkeerd gaat dan kan de board zich nog makkelijk verbergen achter diffuse informatie.
Hoe zorg je dat Artificiële Intelligentie (AI) waarde creëert en geen gimmick is?
Het gevaar is dat organisaties zich te vaak laten verleiden door gehypte technologie. Kunstmatige intelligentie gaat veel te ver voor de meeste organisaties en is bovendien niet zaligmakend. De algoritmes zijn geprogrammeerd door mensen en daardoor vatbaar voor fouten. Tijdens de coronacrisis sloegen de algoritmes van Amazon helemaal op tilt doordat we opeens massaal afweken van ons normale koopgedrag en wc-papier begonnen te hamsteren. Dat haalde de vermeende betrouwbaarheid van AI onderuit. Je moet als organisatie niet bij AI beginnen, maar bij je business challenges en vanaf daar bekijken wat je nodig hebt. Misschien is dat wel helemaal geen AI.
Hoe lang duurt het om vanaf nul tot AI te komen?
Dat hangt onder meer af van de grootte van de organisatie, de complexiteit van de systemen en de klanten. Dat kan ergens zijn tussen de drie maanden en twee tot drie jaar. Het hangt er ook helemaal van af waar je als organisatie staat. Onze conclusie uit het onderzoek van Berenschot is dat de meeste bedrijven in de primaire Nederlandse industrieën nog in de ontwikkelingsfase van digitale transformatie zitten. Al zag geen van de deelnemende bedrijven aan ons webinar zich in onze poll als digitaal primitief. Tachtig procent zag zichzelf als gemiddeld en twintig procent als digital frontrunner. Maar hoe realistisch is die zelfevaluatie?
Masterclass Digital Disruption
Op 24 september geef ik de masterclass ‘De ABC van Digitale Transformatie’. Onderdeel daarvan is een digital assessment waarin we bedrijven helpen bepalen hoe ze ervoor staan. Dit doen we aan de hand van vragen waar ze nog nooit over hebben nagedacht. In onze masterclass laten we zien hoe je de digitale transformatie aanpakt en we maken een stappenplan naar een digitale strategie. De tijd om te veranderen is nu, vandaag. Stel het niet langer uit.
Wil je weten hoe jouw bedrijf ervoor staat? Geef je dan nu op voor het assessment.
Kijk om te beginnen het webinar ‘Digital disruption: Develop your strategy now!’ terug.