Neem contact op

New Module

Add content here.

Cloud, IT, SAP HANA

HANA uit de cloud: 4 aandachtspunten

25-april-2017

Het SAP HANA-platform is niet alleen on-premise beschikbaar. Diverse providers bieden het in-memoryplatform kant-en-klaar aan uit de cloud. Maar hoe kies je de juiste aanbieder?
Organisaties die aan de slag willen met big-data-analyse en real-time business, komen al snel uit bij HANA, het applicatie- en ontwikkelplatform van SAP. Het vormt bovendien het hart van veel nieuwe SAP-applicaties, waaronder de ERP-oplossing S/4HANA. Naast een lokale variant is sinds enige tijd ook een cloudversie beschikbaar. Bij de keuze voor de juiste HANA-cloudprovider zijn een aantal specifieke aandachtspunten belangrijk:


SAP-HANA-road-700x300.png

 


  1. Publieke cloud vs. private cloud

Een van de belangrijkste keuzes is die tussen HANA uit de private of publieke cloud. De publieke cloud biedt daarbij het meeste gemak en flexibiliteit. Met enkele muisklikken schaal je de HANA-omgeving naar de gewenste grootte en verwerkingscapaciteit. Investeringen in eigen hardware zijn overbodig en naar het beheer heb je als organisatie geen omkijken. 

Toch is de publieke cloud niet voor iedereen de meest logische keuze. De private cloud biedt doorgaans meer controle. Bovendien is managed hosting ook in deze constructie mogelijk, zodat je IT-afdeling niet belast is met het beheer van de servers. 

Een private cloudomgeving is doorgaans beter op specifieke bedrijfsprocessen aanpasbaar. Ook kiezen sommige organisaties vanuit compliance-overwegingen voor de private cloud. Zij mogen bepaalde gegevens niet altijd in de publieke cloud bewaren. In sommige gevallen is de fysieke locatie van de servers (buiten Europa of niet) ook een issue. 

  1. Houd rekening met toekomstplannen en -scenario’s

Het lijkt logisch de keuze voor de HANA-cloud volledig te baseren op de huidige bedrijfssituatie. Dat is echter niet altijd de meest verstandige optie. De organisatie kan veranderen, en daarmee de behoeften. Ga na hoe je bedrijf er over drie jaar mogelijk uitziet. Is die ene provider of die cloudconstructie dan nog steeds de beste optie? Switchen tussen aanbieders zorgt altijd voor ongemak en kosten. Die zijn mogelijk te vermijden door nu ‘op de groei’ te kiezen. 

  1. Consolideer zoveel mogelijk op een enkele provider

Het grootste deel van de HANA-installaties staat in dienst van andere SAP-oplossingen, zoals S/4HANA of BW/4HANA. Veel klanten met een interesse in HANA uit de cloud, zijn ook in de markt voor andere SAP-cloudoplossingen. Het loont dan ook de moeite om te kijken naar de volledige SAP-dienstverlening van een provider en zoveel mogelijk alles onder één dak af te nemen. Dat vergemakkelijkt het leveranciersbeheer, verbetert de integratie en vermindert doorgaans de kosten. 

  1. Let op certificeringen

HANA is een relatief nieuwe technologie. Het is dan ook belangrijk dat een cloudprovider zoveel mogelijk garanties kan geven middels certificeringen. Zeker hardwarecertificeringen zijn een belangrijk aandachtspunt. SAP beveelt specifieke hardware aan voor de HANA-installatie. Een provider is niet per se gecertificeerd voor HANA uit de (private) cloud, maar ten minste de hardware moet dat wel zijn. 

Wie moet kiezen voor de juiste cloud en de juiste provider voor HANA, gaat het beste niet over één nacht ijs. Het platform is vaak de basis van innovaties en/of belangrijke bedrijfsprocessen. Duik diep in de materie en stel de juiste vragen. Dat voorkomt een teleurstelling.

Occo Vreezen

Geschreven door Occo Vreezen

Occo Vreezen is zijn hele leven al bezig met IT gerelateerde business topics of business gerelateerde IT topics. SAP is daarbij een rode draad na een aantal implementaties en hosting. Belangrijke steekwoorden: SAP, hosting services Business intelligence, big data, architectuur en SAP S/4 HANA.