Neem contact op

New Module

Add content here.

Cloud, IT, multicloud

Dit gaat ons het tweede clouddecennium brengen

28-maart-2018

We staan aan het begin van het tweede clouddecennium. Het IT-landschap was tot voor kort vooral gebaseerd op stabiliteit en continuïteit. Inmiddels transformeert elke IT-organisatie naar een meer flexibele omgeving. Hierbij is de inzet van de cloud een belangrijke katalysator. De vraag daarbij is hoe de reis naar de cloud verloopt.

Afgelopen jaren hebben we veel gediscussieerd over de waarde en veiligheid van de cloud. Er zijn nauwelijks nog CxO’s die geen toegevoegde waarde zien in een cloudomgeving. De discussie rondom de zin en onzin van de cloud is echt verleden tijd. Echter, de uitdaging zit hem niet in de wat- en waarom-vraag, maar meer hoe ga je de reis naar de cloud maken? En belangrijker: hoe ga je een multicloud-omgeving beheren?


blog-multicloud-700x300.jpg

Multicloud is de realiteit van vandaag

Multicloud is niet langer de toekomst, het is de realiteit van vandaag. Zeker bij de grotere internationale organisaties. Ongeacht of je kiest voor een cloud-first, cloud-only of een zogenoemde cloud-if aanpak.
Elke afdeling of proceseigenaar kiest welke functionaliteit het beste past bij de steeds vaker wijzigende werkzaamheden en projecten. Uiteraard staat deze keuzevrijheid op gespannen voet met de beheersbaarheid. Maar diversiteit en voortdurende aanpassingen zijn illustratief voor de moderne cloudstrategie.

LEES MEER OVER  MULTICLOUD

Een multicloudomgeving voorziet in verschillende cloudplatformen die een antwoord zijn op de uiteenlopende behoeften van een organisatie. We waren lange tijd kritisch over ‘shadow-IT’ maar dat fenomeen is alleen tegen te houden als de IT-organisatie in staat is de business een range van verschillende clouddiensten van diverse providers te bieden. De ontwikkeling van apps voor klanten kan prima in een publieke Amazon Web Services (AWS) of Microsoft Azure omgeving of via Google Apps, terwijl interne HR en CRM applicaties bij voorkeur op een private cloudplatform landen. 

Beheersbare multicloudomgeving

Beheersbaarheid is een belangrijke uitdaging van een multicloudomgeving. Dat geldt ook voor het in gesprek zijn met een diversiteit aan leveranciers. Zo leert Gartner-onderzoek dat 57% van de CIO’s nu meer tijd kwijt is aan vendorrelatiebeheer dan twee jaar geleden. Maar met de verdergaande digitale transformatie is er geen weg meer terug. De inzet van Artificial Intelligence zorgt er bovendien voor, dat we straks duizend keer sneller en slimmer applicaties ontwikkelen. Daarmee wordt de rol van de cloud nog belangrijker, zeker ook voor nieuwe ontwikkelingen zoals IoT en Big Data. 

Het is het zaak dat je kritisch beoordeelt wat wel en vooral wat niet in een bepaalde cloudomgeving past. Daar heb je een ervaren regisseur voor nodig die in staat is een platform te ontwikkelen voor effectief beheer van alle IT-resources. En tegelijkertijd daarmee onnodige kosten elimineert. Uiteraard moeten ook compliance en security goed geborgd zijn. Organisaties zijn door een partnership met een ervaren orchestratie partij ook verzekerd van het op peil houden van onafhankelijke technologiekennis en hun partnerecosysteem. Want ondertussen groeit het cloudaanbod harder dan ooit. Het is voor veel organisaties een flinke klus om door de bomen het bos te blijven zien. Een ervaren cloudprovider is dan een belangrijke steun en toeverlaat.

*Dit blog is eerder verschenen in  CIO Magazine.

Sake Algra

Geschreven door Sake Algra

Sake Algra, Managing Director, is sinds december 2017 verantwoordelijk voor de transformatie van T-Systems Nederland. Tijdens zijn carrière heeft meerdere leiderschapsrollen vervuld bij toonaangevende technologiebedrijven CMG, Logica en CGI.