Neem contact op

New Module

Add content here.

Cloud, IT, multicloud

Hoe om te gaan met legacy applicaties zonder dat uw IT-budget ontploft

30-juli-2019

De reden om bedrijfsapplicaties naar de cloud te verplaatsen is duidelijk: op het gebied van kostenefficiëntie, innovatiekracht, flexibiliteit en schaalbaarheid wint de Public Cloud vrijwel elke keer van een on-premise oplossing.

Maar de meeste bedrijven, en zeker grote corporates, hebben veel legacy systemen draaien. Het migreren van legacy systemen en applicaties naar de cloud is niet per se eenvoudig of bedrijfseconomisch verantwoord.

Welke aanpak moet u kiezen?

move tot the cloud 700x300

Migreren in vijf fasen

In zijn Info World Deep Dive, “Moving Legacy Applications to the Cloud”, bespreekt expert-consultant David Linthicum vijf fasen. Hij begint bij het bouwen van een businesscase voor de applicatie, gevolgd door een analyse van mogelijke kosten en beschikbare financiering. Daarna volgt een analyse van de breedte van de applicatie (mogelijkheden en functies) en hoe deze nu is ontworpen en gebouwd. Tot slot is het belangrijk te kijken of er ruimte is voor modernisering van de applicaties zodat er nieuwe mogelijkheden ontstaan of kostenbesparingen worden bereikt. Door applicaties te rangschikken op basis van deze criteria, is het eenvoudiger om uit te zoeken welke prioriteiten moeten worden gesteld en welke u moet stopzetten, en of u een applicatie gewoon moet afstoten of vervangen. Hoe dit in de praktijk werkt, zal voor elke organisatie duidelijk anders zijn. In de whitepaper staan enkele voorbeelden genoemd.

Vijf manieren om over te gaan

Voordat u gaat migreren moet u uiteraard goed kijken of het überhaupt wel zinvol is om een applicatie naar de cloud te migreren. Misschien is het wel beter om de applicatie te laten waar hij is omdat hij gebruikt wordt voor de directe aansturing van productielijnen. Daarom is het belangrijk om te starten met een assessment, zodat duidelijk wordt wat mogelijk is met de applicatie.

Kan een applicatie wel gemigreerd worden, welke migratieaanpak moet u kiezen? De ideale oplossing voor de ene applicatie hoeft namelijk niet te gelden voor de andere. Ook uw business prioriteiten, governance en bestaande infrastructuur kunnen impact hebben. In de whitepaper leest u vijf manieren hoe om te gaan met uw legacy:
De eerste manier is het meest eenvoudig: vervang uw huidige applicaties door SaaS-alternatieven. Gaat het echter om kosteneffectieve migratie, dan kunt u kiezen voor Rehosting, de klassieke 'Lift and Shift'-benadering waarbij de applicatie wordt verplaatst naar een cloudomgeving zonder de kernarchitectuur te wijzigen. Een variant van deze aanpak is Replatforming waarbij er meer mogelijkheden ontstaan om te profiteren van cloudfuncties. Een derde mogelijkheid is om applicaties te Refactoren. Daarbij wordt overgeschakeld naar de PaaS-architectuur van een cloudprovider. Bestaande frameworks, talen en containers worden dan opnieuw gebruikt. Een vierde mogelijkheid is Revise: het wijzigen of uitbreiden van de bestaande code om deze voor te bereiden voor een cloudimplementatie. Dit levert applicaties op die zijn geoptimaliseerd voor cloud. Nadeel is dat dit extra ontwikkelingswerk vergt. Tot slot kunt u ook de applicatie opnieuw ontwerpen en opbouwen volledig gebruik makend van de cloud mogelijkheden: Rebuilding. Dat levert een cloudnative-applicatie op met alle voordelen van flexibiliteit en schaalbaarheid.

Download de gratis whitepaper

Meer weten over hoe om te gaan met uw legacy? Download dan vandaag nog de whitepaper. Hierin leest u ook:

  • Concrete cases van bedrijven: de oplossing die zij kozen en welke voordelen ze behaalden
  • Waarop te letten bij de keuze voor een cloudplatform en –leverancier
  • Verschillen tussen verschillende clouds (private, hybride, public)

Dit artikel is een vertaling en samenvatting van het Whitepaper “HOW TO MOVE APPLICATIONS TO THE CLOUD – WITHOUT BLOWING YOUR BUDGET in cooperation with IT TAKES STRATEGY AND THE RIGHT APPROACH TO ACHIEVE A SMOOTH MIGRATION.” © IDG Germany en T-Systems

Bryan Croes

Geschreven door Bryan Croes

Bryan Croes is CTO en werkzaam bij T-Systems sinds 2006. Hij is meer dan 20 jaar actief in de IT-wereld. In zijn rol als CTO is hij diepgaand betrokken bij de ontwikkelingen op het gebied van multicloud en wat de (multi)cloud voor impact heeft op organisaties.