Neem contact op

New Module

Add content here.

Cloud, IT, multicloud

Hybrid Cloud als basis voor de toekomstige IT-Infrastructuur – de succes en faalfactoren

04-maart-2020

Innoveren wordt steeds belangrijker om als bedrijf te kunnen overleven in de huidige competitieve markten.

Ik zie steeds meer organisaties daarom investeren in een technologie gedreven transformatie (digitale transformatie). IT-afdelingen moeten hun IT-architectuur steeds flexibeler inrichten om die transformatie te kunnen ondersteunen. Naar mijn mening is een digitaal infrastructuur platform op basis van Hybrid Cloud een belangrijke bouwsteen van de toekomstige IT-infrastructuur. Hoe kun je als CIO zorgen dat de IT-infrastructuur zowel de bestaande bedrijfsprocessen als de transformatie optimaal ondersteunt?

Bryan blog 700

Twee uitersten

Ik zie dat CIO’s te maken hebben met twee uitersten. Enerzijds moet de IT-infrastructuur van je organisatie efficiënt, stabiel en veilig draaien om de bedrijfsprocessen op de langere termijn kostenefficiënt te ondersteunen. Stel je voor dat het SAP-systeem stilvalt. Dan is de commerciële impact gigantisch: denk alleen al aan vrachtwagens die niet meer kunnen uitrijden of een haven die stilvalt. Anderzijds moet de IT snel en flexibel nieuwe technologieën en applicaties  ondersteunen zodat je als bedrijf kunt transformeren in een razendsnel veranderende markt.

Hybrid Cloud

Ik verwacht dat  we de komende tien jaar nog oplossingen nodig hebben om de oude en de nieuwe wereld te verbinden. Op de eigen IT-architectuur van bedrijven draaien vaak nog traditionele monolithische applicaties die belangrijke bedrijfsprocessen ondersteunen. Anderzijds heb je cloudoplossingen nodig die de flexibiliteit, snelheid en prestaties bieden die een bedrijf in transformatie nodig heeft. En daarnaast ook de technologie innovaties bieden die de basis vormen voor de digitale transformatie. De Hybrid Cloud als digitaal infrastructuurplatform is wat mij betreft de oplossing, aangezien deze de brug slaat tussen de traditionele IT-architectuur en cloudoplossingen.

Succesfactoren

Ik vind het belangrijk om met Hybrid Cloud een brug te slaan tussen twee werelden, maar dat moet wel op een gedegen manier. Bedrijven zouden zich naar mijn mening moeten oriënteren op een paar belangrijke succesfactoren:

#1 Sterke en veilige fundering – Als digitaal infrastructuurplatform moet een Hybrid Cloud een sterke fundering hebben, zodat de veiligheid, standaarden en policies geborgd zijn. De infrastructuur moet zo ontworpen zijn dat gedeelde tools en solutions op alle platforms, dus ook lokaal, optimaal gebruikt kunnen worden.

#2 Cloud skills – Cloudtechnologieën zijn de pilaar onder de technologie gedreven transformatie en dus een key onderdeel van het digitale infrastructuurplatform. Het is belangrijker dan ooit om te investeren in kennis om optimaal van deze platformen gebruik te maken.

#3 Partners – Veel bedrijven hebben al een Hybrid Cloud, soms onbewust en soms vanuit een strategische keuze. Dat is een mooi uitgangspunt, maar ontwikkel die verder met ervaren partners op dit gebied. En ga als CIO meer naar de business toe om te onderzoeken waar ze naartoe willen en wat ze nodig hebben. Dan kun je samen met hen die stappen gaan maken.

#4 Technologie scouting – De IT-wereld ontwikkelt zich continu op enorme snelheid. Er worden iedere dag nieuwe tools, producten en oplossingen geïntroduceerd en oude uit roulatie genomen. Zorg dat je goed op de hoogte blijft en evalueer goed of bepaalde nieuwe technologieën ook snel in je eigen systeem geïntegreerd kunnen worden.

Faalfactoren

Daarnaast is er ook een aantal faalfactoren waar ik bedrijven adviseer op te letten:

#1 Public Cloud – De grote mogelijkheden van de Public Cloud is een uitdaging die niet onderschat moet worden. De Public Cloud heeft veel bedrijven performance, innovatie en digitale business geleverd, maar het niet goed inrichten en beheren van die omgeving kan bedrijven tegelijk grote schade berokkenen.

#2 Integratie – De perfecte integratie van bestaande IT- en cloudoplossingen in de Hybrid Cloud is essentieel voor het succes. Dan kunnen cruciale bedrijfsprocessen niet goed meer ondersteund worden en in gevaar komen.

#3 Innovation overkill – Bedrijven moeten nooit uitsluitend met de laatste trends mee gaan. Selectief kiezen is cruciaal en de business value moet voorop staan. Lukraak alle innovaties die de Public Cloud biedt inzetten kan leiden tot een overkill en het niet leveren van business value.

#4 Security – Security en dataprotectie moeten nooit behandeld worden als ‘add-ons’ en daardoor minder belangrijk worden geacht dan innovatie. Zorg daarom dat de veiligheid op orde is en dat alles compliant is met de policies van het bedrijf. Aan de andere kant wil je niet dat de organisatie wordt afgeremd in zijn behoefte of noodzaak om snel te kunnen veranderen.

Download de gratis whitepaper

Door de snelle veranderingen in de markt veranderen daarmee ook de eisen van de business aan de IT. Een goed digitaal infrastructuur platform op basis van de Hybrid Cloud is naar mijn mening cruciaal om als IT samen met de business  de basis te leggen voor een technologie gedreven business transformatie.

Meer weten over de Hybrid Cloud als digitaal infrastructuurplatform? Download dan vandaag nog de gratis whitepaper “Digital Infrastructure Platform – Win & Fail Factors of hybrid infrastructures in the cloud native age”. © CRISP Research en T-Systems.

Bryan Croes

Geschreven door Bryan Croes

Bryan Croes is CTO en werkzaam bij T-Systems sinds 2006. Hij is meer dan 20 jaar actief in de IT-wereld. In zijn rol als CTO is hij diepgaand betrokken bij de ontwikkelingen op het gebied van multicloud en wat de (multi)cloud voor impact heeft op organisaties.