Neem contact op

New Module

Add content here.

security, Cybercrime

Identiteitsfraude: waar je als slachtoffer in een oplichtersrol gedwongen wordt

22-oktober-2019

Diefstal van identiteit is een hot topic. Het komt steeds vaker voor dat een hacker iemands naam en persoonlijke gegevens gebruikt voor eigen gewin.

Identiteitsfraude kan iedereen treffen die online gaat en het kan enorme schade veroorzaken. Niet alleen voor de persoon in kwestie, ook het imago van een bedrijf kan een flinke deuk oplopen. 

blog 4 identity theft

Creditcardfraude

Creditcardfraude is een van de meest voorkomende vorm van identiteitsdiefstal. De dader gebruikt dan je naam en adres om goederen of diensten te bestellen bij online retailers of veilingsites. Webwinkels zoals Deliveroo en Just Eat hebben hier heel veel last van, omdat zij zelf de rekening moeten betalen voor die Indiase curry als jij als echte creditcardhouder het geld terug laat storten omdat je geen curry had besteld. Een stap verder gaat iemand die gebruik maakt van je paspoort- of rijbewijsgegevens om bijvoorbeeld telefoonabonnementen af te sluiten en leningen aan te gaan. In dat geval ligt de bewijslast vaak bij jou. Jij moet aantonen dat jij niet degene bent op wie zij de schade kunnen verhalen.

Imagoschade

Een ander doel van identiteitsfraude kan zijn om je reputatie aan te tasten. Recent ontstond ophef in de media omdat Wendy van Dijk een bericht op Twitter geliked zou hebben: "Presentatie (van Dancing with the stars) zou gedaan worden door Chantal Janzen, maar ik zie alleen een strakgetrokken gebotoxte blonde doos." Daar gaat je zorgvuldig opgebouwde imago van ‘the girl next door’. Uiteraard meldde Wendy meteen dat haar account gehackt was, maar waarschijnlijk zal niet iedereen haar geloven. Nog veel erger is het als fraudeurs iemands identiteit gebruiken om kinderen en adolescenten te verleiden in internet chats of met valse accounts in sociale netwerken hun slachtoffers pesten of stalken.

Face hacking

Een trend die hetzelfde doel heeft, maar in ieder geval op technologisch gebied nog verder gaat, is face hacking. Hackers kunnen je met real-time face tracking en 3D projection mapping online in een filmpje laten zeggen wat ze willen. Werden eerder in verkiezingstijd met name trollen ingezet om kiezers te beïnvloeden – zoals recent in aanloop naar de Europese verkiezingen nog valse berichten zijn verspreid via sociale media, nu kunnen hackers bijvoorbeeld Mark Rutte als spreekbuis inzetten voor welke boodschap dan ook. Ook voor bedrijven kan dit ‘ongemakkelijke’ situaties opleveren. Stel je voor dat de directeur van Unilever-dochter Calvé in een filmpje zou zeggen dat rattengif al jaren een belangrijk bestanddeel van pindakaas is. Geen moeder die het nog voor haar kinderen koopt. Je moet van goeden huize komen om dat weer goed te praten.

Voorkom misbruik

Helemaal veilig tegen identiteitsfraude ben je nooit, maar er zijn wel manieren om de kans hierop zo klein mogelijk te maken. In ons Cyber Kitchen kookboek geven we je een aantal online ‘kooktips’. De basis ingrediënten: gebruik altijd verschillende en moeilijk voorspelbare paswoorden voor je online diensten en sociale kanalen en verander ze regelmatig. En zoals je bij het bereiden van een maaltijd ook geen vlees gebruikt dat over de datum is: maak altijd gebruik van de meest recente versie van je internet browser, besturingssysteem en antivirus software. Wees uiteraard ook voorzichtig met het delen van persoonlijke gegevens, zowel online als in de fysieke wereld. Geef bijvoorbeeld je paspoort of rijbewijs niet zomaar uit handen en laat alleen een scan maken als het BSN-nummer is doorgehaald. Weiger dus ook om je paspoort af te geven als je incheckt in een hotel. Want hoewel de receptioniste misschien te goedertrouw is, hoeven haar collega’s dat niet te zijn. Zo hou je je identiteit voor jezelf!

Steeds meer bedrijven zijn doelwit van hackers en andere kwaadwillenden. Toch wordt over het algemeen nog veel te weinig aandacht besteed aan de gevaren die samenhangen met digitalisering. Begrijpelijk: als bedrijf richt je je liever op je business, ontwikkeling en groei. 
Om cyber security op een andere manier onder de aandacht te brengen heeft T-Systems een aansprekend concept bedacht: Cyber Kitchen. Onze cyber security expert Patrick de Goede van Eijk heeft een passie voor koken én beveiligen. Hij loodst u veilig door de digitale keuken. Eet veilig en eet smakelijk!

Patrick de Goede van Eijk

Geschreven door Patrick de Goede van Eijk

Patrick de Goede van Eijk is Expert Security / Cyber Security Architect en werkzaam bij T-Systems sinds 2011 en is ruim 25 jaar actief in de ICT branche in diverse vakgebieden. De business impact van security maatregelen en wetgeving heeft zijn focus en persoonlijke interesse.