Neem contact op

New Module

Add content here.

Cloud, IT, multicloud

Klaar voor de multicloud

08-mei-2019

Disruptieve technologie komt momenteel van alle kanten op ons af.

Machine Learning, deep learning en artificial intelligence zijn zomaar een paar veel gehoorde termen. De overeenkomst tussen al die nieuwe IT-ontwikkelingen is, inderdaad: de cloud. Wat ooit zelf een disruptieve technologie was, bevindt zich nu in het hart van andere nieuwe ontwikkelingen. Zonder de cloud staat alles stil om maar eens een bekende slogan te parafraseren.

multiclou 700x300

Kosten verlagen door meer te besteden

Interessant gegeven is dat bedrijven meer geld dan ooit besteden aan clouddiensten. De reden voor de hogere uitgaven is dat organisaties gemakkelijker toegang hebben gekregen tot diensten die digitale transformatie kunnen versnellen, zoals Platform as a Service (PaaS), Container as a Service (CaaS) en Serverless. Daarmee is het mogelijk geworden om goedkoper, flexibeler en gemakkelijker applicaties en diensten naar de cloud te brengen. Het adagium van 2019 is cloud-first,  waarbij de hyperscalers de voorkeur krijgen boven private cloudoplossingen. 

Multicloud

Wellicht herken je het wel. Bedrijven beginnen vaak met slechts een paar diensten in de cloud, zoals de mailomgeving. Maar er is al snel sprake van verschillende clouddiensten bij meerdere providers. Zo’n multicloud aanpak biedt zeker voordelen; het geeft je de mogelijkheid om de juiste provider te kiezen voor bepaalde toepassingen en een passend kostenmodel te kiezen voor elke toepassing en dienst. Belangrijk voordeel is dat je niet afhankelijk bent van één provider. Daar komt bij dat elke aanbieder zijn eigen unieke toepassingen heeft waar je gebruik van wilt maken. Diensten die je bij Microsoft Azure vindt, ontbreken bij AWS of omgekeerd. En sommige traditionele applicaties draaien bijvoorbeeld beter op VMware gebaseerde platforms of mogen vanwege regelgeving niet naar de hyperscalers.

Na kortere of langere tijd blijkt vaak dat het beheer complexer wordt en de kosten flink kunnen stijgen. De kunst is om het overzicht te houden op al die verschillende aanbieders, kosten en diensten, maar hoe doe je dat?  

Managed Multicloud

Hier komt de Managed Multicloud aanpak van T-Systems om de hoek kijken, wat erop neerkomt dat één partner alles regelt en het overzicht bewaart. Afhankelijk van de behoeften en wensen van de onderneming brengt T-Systems zaken waar snelheid en flexibiliteit belangrijk zijn naar de publieke cloud en indien privacy en regelgeving prevaleren wordt gebruikgemaakt van een private cloud. Sommige dingen blijven gewoon on-premise draaien, omdat lage latency nodig is of gewoon omdat het geen toegevoegde waarde oplevert om naar de cloud te gaan.

T-Systems kan je als geen ander begeleiden bij zo’n cloudreis. Naast advies over de juiste route naar de cloud zorgt T-Systems ervoor dat alle diensten beheer(s)baar blijven door te kijken over de grenzen van aanbieders heen en te zorgen voor een end-to-end oplossing voor zowel het netwerk als security, migratie en beheer. De oplossing kan gebaseerd zijn op elke combinatie van private en publieke clouds en van alle aanbieders: Azure, AWS, VMware en Open Telekom Cloud (OpenStack). Dat betekent maximale flexibiliteit en geen vendor lock-in. 

Daarnaast regelt T-Systems dat er voor de financiën maar één aanspreekpunt is. Contracten en Service Level Agreements lopen indien gewenst via één partij. De kwaliteitsbewaking wordt geborgd met het Zero Outage-programma, waarbij proactief ruim 300 bekende risico’s worden gemonitord die kunnen leiden tot uitval van systemen en diensten. T-Systems doet dat met 600 kwaliteitsmanagers en 21.000 gecertificeerde professionals wereldwijd. Dit leidt tot een uptime van 99,999 procent in de private cloud van T-Systems en het resultaat is een stabiele en veilige operationele omgeving.

Bryan Croes

Geschreven door Bryan Croes

Bryan Croes is CTO en werkzaam bij T-Systems sinds 2006. Hij is meer dan 20 jaar actief in de IT-wereld. In zijn rol als CTO is hij diepgaand betrokken bij de ontwikkelingen op het gebied van multicloud en wat de (multi)cloud voor impact heeft op organisaties.