Neem contact op

New Module

Add content here.

IT, SAP HANA, SAP

Migratie naar SAP S/4HANA – nu gaan of blijven staan?

27-februari-2019

Waarom overstappen op SAP S/4HANA als je nog tot 2025 de tijd hebt om actie te ondernemen? SAP-systemen zijn immers onderdeel van je kernprocessen en zo’n transitie is een soort van openhartoperatie voor je organisatie.

Toch is mijn pleidooi dat het absoluut de moeite waard is om nu te beginnen met de overstap naar S/4HANA, ondanks de initiële investeringen en de tijd die je nog denkt te hebben. Het loont om nu al je route te bepalen naar de grotendeels nog onbekende toekomst van digitale mogelijkheden.

Waarom dan zul je misschien denken? Niet alleen de SAP-systemen worden met de overstap naar S/4HANA aangepast; het maakt ook echt compleet nieuwe businessprocessen – en zelfs modellen - mogelijk. Feit is dat met S/4HANA  bedrijfsprocessen drastisch vereenvoudigen en slimmer worden. Dat helpt je om alles anders en vooral sneller en beter te doen.


Migratie SAP s4 HANA

Innovatiekracht maakt het grote verschil

Je kunt snel en simpel nieuwe digitale toepassingen ontwikkelen die veel eenvoudiger aanhaken op het SAP S/4HANA systeem dan dat met traditionele SAP mogelijk is. Dit dankzij de stabiele ‘digital core’ en de agile SAP Cloud Platform features:

Zo kun je met het Leonardo-platform relatief eenvoudig IoT-toepassingen ontwikkelen en informatie uit de bestaande SAP S/4HANA ontsluiten.

Met Fiori als standaard spreek je als gebruiker de SAP-applicaties eenvoudig aan via je tablet, smartphone of laptop. Daarmee is data altijd en overal binnen handbereik én gebaseerd op de allerlaatste veiligheidsstandaarden.

Enorme impact op de (financiële) sturing van een organisatie

De verschuiving van batch- naar realtime verwerking van gegevens gaat een enorme impact geven op de (financiële) sturing van een organisatie. Immers, met een financiële dagafsluiting in plaats van maandafsluiting, of met een real time MRP run, kun je veel beter vooruitkijken en je bedrijfsprocessen sturen.

Mijn devies is gaan en wel nu als je bovenstaande voordelen wilt benutten!

Mijn eerste argument is dat de hele organisatie klaar moet zijn voor het migratietraject. Zowel voor de business als de IT-organisatie wordt immers alles anders. Realiseer je dat de tijdsduur voor het migratieproject daarom ruim genomen dient te worden.
Als IT-organisatie ga je samen met de business op onderzoek uit naar de keuzescenario’s. Daarmee kom je tot een gezamenlijke business case. Tweede argument is dat je op basis van deze business case aan de slag gaat met een gefundeerd migratieplan. Hier is haast bij geboden, omdat de daadwerkelijke invoering nog enkele jaren in beslag neemt. Argument drie is een heel basale; de technische ondersteuning van je traditionele ERP-omgeving houdt binnen een kleine vijf jaar gewoon op. Mijn vierde argument gaat over beperkt beschikbare resources. Als je het aan laat komen op het laatste moment dan betaal je heel waarschijnlijk de hoofdprijs voor de beperkte resources die dan beschikbaar zijn. IT-experts zijn nu al schaars en dat gaat voor de SAP-experts in transitie naar S/4HANA in de komende jaren niet veel beter worden.

Nu hoor ik je haast zeggen dat je nog twintig andere IT-projecten op je bordje hebt liggen. Daar past deze migratie voorlopig even niet bij. Op zich een begrijpelijke reactie. Tegelijkertijd weet je dat je niet ontkomt aan de overstap naar S/4HANA. Dus toch noodzakelijk kwaad? Nee, daar ben ik het zeker niet mee eens, want, zoals eerder gezegd; als je het goed aanpakt gaat SAP S/4HANA echt enorm veel opleveren.

Uiteraard kunnen wij organisaties helpen bij de transformatie naar S/4HANA en het bepalen van de juiste weg ernaartoe. Geen andere ICT-dienstverlener heeft zoveel SAP-kennis in huis als T-Systems. Zo doen we nu een migratie van maar liefst 500 SAP-systemen van bandenfabrikant Continental, waarvan de helft de komende drie jaar gaat landen op het publieke Microsoft Azure platform. 75.000 SAP-gebruikers op meer dan 600 locaties wereldwijd gaan straks profiteren van de voordelen van een hybride cloudomgeving. Onlangs hebben we het grootste SAP-migratietraject allertijden van Azië afgerond. In een periode van 9 maanden hebben 10.000 SAP-gebruikers van medisch dienstverlener Zuellig Pharma kennisgemaakt met de publieke cloudomgeving. Dankzij onze Managed Services aanpak kunnen nieuwe applicaties daar nu binnen een half uur operationeel zijn.

Twijfel je nog steeds? Of zoek je naar munitie om jouw collega’s en/of directie te overtuigen? Kom dan op dinsdag 9 april naar The Dutch in Spijk. Daar kun je samen met je vakgenoten meepraten over de uitdagingen rondom de transformatie naar een SAP S/4HANA omgeving. Alle SAP verantwoordelijke managers die bezig zijn met de uitdagingen rondom de transformatie naar SAP S/4HANA zijn welkom, ook als je geen golfer bent. Schrijf je vandaag nog in. Of informeer naar de mogelijkheden van een S/4HANA Roadmap workshop. 

Occo Vreezen

Geschreven door Occo Vreezen

Occo Vreezen is zijn hele leven al bezig met IT gerelateerde business topics of business gerelateerde IT topics. SAP is daarbij een rode draad na een aantal implementaties en hosting. Belangrijke steekwoorden: SAP, hosting services Business intelligence, big data, architectuur en SAP S/4 HANA.