Neem contact op

New Module

Add content here.

... as a service, Cloud, IT, Outsourcing

Multicloudomgevingen zijn de nieuwe norm

19-mei-2015

Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat de groei van de wereldwijde cloudmarkt in rap tempo doorzet. In 2017 spenderen bedrijven naar verwachting ongeveer 250 miljard dollar aan clouddiensten.

De helft hiervan investeert in hybride cloudomgevingen. Maar niet alleen hybride omgevingen zijn een trend die we nauwlettend in de gaten moeten houden. Multicloudomgevingen zijn namelijk de nieuwe norm. De tijd van klassieke outsourcing lijkt definitief voorbij. Vraag is natuurlijk hoe je zorgt voor een goede transitie en aansluit bij de nieuwe standaard.

meneer-scherm-700x300.png

De voordelen van multicloudomgevingen

We zien steeds meer bedrijven in meerdere cloudomgevingen investeren. Ofwel: organisaties gebruiken verschillende IaaS, PaaS of SaaS oplossingen van diverse aanbieders naast elkaar. De reden is dat er veel diensten “as a Service” beschikbaar komen. Elke dienst voorziet in een specifieke behoefte; public of private, standaard of maatwerk, volledig beheerde dienst of (deels) in eigen beheer.

De multicloud-aanpak biedt veel flexibiliteit. Organisaties kunnen kiezen en zitten niet meer vast aan één provider. Vendor lock-in speelt nagenoeg geen rol bij gebruik van standaarden waardoor het organisaties in staat stelt eenvoudig te wisselen tussen omgevingen (on-premise en meerdere clouds). Inherent aan cloud kan capaciteit flexibel worden aangepast. 
New Call-to-action

Overstappen ingewikkelde zaak? 

Toch is de overstap naar de cloud voor veel organisaties niet eenvoudig en zitten er grote verschillen tussen bedrijven als het gaat om de ‘cloud readiness’. Naast goed overleg en een strakke planning, struikelen bedrijven vaak over aspecten zoals legacy, security en governance-zaken. Reden dus voor veel organisaties om een outsourcingpartij in te schakelen. 

Kies voor een strategische outsourcingpartij

Bij de cloud is het belangrijk om niet voor een klassieke outsourcingpartij te kiezen. Zij nemen de bestaande infrastructuur volledig uit handen en beheren deze. Multicloudomgevingen vereisen echter een meer strategische rol en een gelijkwaardig partnership waarin beide partijen op zoek gaan naar oplossingen voor complexe vraagstukken. Daarbij investeren en innoveren beide partijen op basis van gelijkwaardigheid.

Iedere klant heeft zijn eigen plan en tijdspad voor de invoering of overgang naar de cloud. De strategische outsourcingpartijen zijn als geen ander in staat om de cloud readiness van een organisatie te bepalen. Ze brengen in iedere specifieke situatie de beste cloud oplossingen bij elkaar en stemmen deze goed op elkaar en andere aanwezige IT-systemen af. Hierdoor  profiteren organisaties van een optimale architectuur en aanpak.

Maatwerk via standaard bouwstenen

Strategische outsourcingspartijen maken het verschil door het bieden van maatwerk met standaard bouwstenen. De aanpak is te vergelijken met het succes van LEGO. Via standaard bouwstenen maak je complexe bouwwerken. Met onderdelen die goed op elkaar aansluiten wordt een geheel gemaakt. Dat geldt ook voor cloud strategieën en complexe implementaties.

Hybride- en multicloud omgevingen maken de weg vrij naar innovaties in het bedrijfsleven. Het maakt inzet van nieuwe technologieën mogelijk, zoals op cloud gebaseerde predictive analytics en Internet of Things. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om het verschil te maken. Zorg daarom voor een gedegen strategie voor de overstap naar multicloudomgevingen.


 

Lourens Suiker

Geschreven door Lourens Suiker