Neem contact op

New Module

Add content here.

Cloud, IT, multicloud

Naar de cloud? Staar je niet blind op andermans succes

09-juli-2020

Twee weken geleden zat ik bij een grote klant en het was weer zover. Ze waren halverwege hun reis naar de cloud, maar de praktijk bleek een stuk weerbarstiger dan de succesverhalen die de ronde doen. De kosten lopen uit de hand en het overzicht begint zoek te raken. Helaas is dit geen op zichzelf staande case. Ik zie maar al te vaak dat bedrijven zonder goed doordachte cloudstrategie eerder in de problemen komen dan dat ze worden opgelost.

Hoe zit dat bijvoorbeeld met je legacy?

Bedrijven willen naar de public cloud vanwege de eindeloze resources die je eenvoudig op- en af kunt schalen en het aanverwante  pay-per-use betalingsmodel. Dat zijn inderdaad hele sterke kenmerken van pure cloudapplicaties, zeer geschikt voor Cloud Native bedrijven als Netflix of Uber. Maar de meeste bedrijven hebben nog allerlei legacy systemen draaien die niet naar de public cloud kunnen of mogen. Of waarvoor een pay-per-use betalingsmodel niet relevant is omdat ze 24/7 moeten draaien. Juist deze systemen vormen wel de ruggengraat van een bedrijf  en zijn daarom van vitaal belang. De stap om ze te vervangen of te migreren vergt dus de nodige aandacht.

cloudreis 700-1

Schakel tussen legacy en cloud

Ik ben dan ook een groot voorstander van oplossingen die een schakel vormen tussen de huidige legacy en de public cloud. Een oplossing waarbij je het beste van die twee werelden combineert.  Bijvoorbeeld door de laatste hyper converged technologieën en een vergaande automatisering toe te passen op je private cloud, waardoor die qua functionaliteit voelt als een public cloud. Het doel? Je legacy systemen kunnen stabiel en veilig blijven draaien terwijl je grip houdt op de kosten. Dit geeft je als bedrijf tijd, rust en aandacht om samen met de experts een goeddoordachte hybride multi-cloudstrategie te ontwikkelen en uit te rollen. Er bestaat namelijk niet één ‘one cloud fits all’ oplossing.

Bedrijven betalen onnodig teveel

Ik betrap me er zelf ook nog wel eens op dat ik tijdens gesprekken met klanten te snel de techniek in duik. Je moet natuurlijk eerst kijken wat die technologieaanpassing oplevert of hoe onnodige kosten kunnen worden voorkomen. Zolang legacy systemen onmisbaar zijn voor bedrijven, moeten ze stabiel en veilig ondersteund worden. Toch zie ik bij veel klanten dat de kosten hiervoor vaak onnodig hoog zijn. In diverse gevallen heb ik gezien dat ze met een aantal aanpassingen al snel 25% van de beheerkosten kunnen verlagen. Het mooie is dat deze besparing vervolgens kan worden geïnvesteerd in het uitwerken of verbeteren van een hybride multicloud strategie.

Stap voor stap

In mijn gesprekken met klanten adviseer ik ze stap voor stap naar de public cloud te gaan, waarbij legacy applicaties zorgvuldig worden uitgefaseerd of geschikt gemaakt voor de cloud. En sommige systemen kunnen gewoon niet naar de cloud, bijvoorbeeld vanwege security of wetgeving. Daarvoor moet je naar een hybride multi-cloud strategie met een consistente managementlaag die over alle gebruikte clouds beschikbaar is en waarmee ‘basale’ zaken als accounting en security eenduidig zijn ingeregeld.

Een basis voor je digitale transformatie

Een cloudstrategie en zeker de uitvoering ervan is niet van de ene op de andere dag geregeld. Het is echter wel de basis voor het succes van je digitale transformatie. Maar één ding is zeker: een mix van public cloud met een private future cloudplatform – dat naadloos op jouw situatie aansluit – maakt die digitale reis een stuk gemakkelijker.

Ik ben benieuwd hoe jij hier naar kijkt. Laat je commentaar achter onder het blog.

Ruud van Burgel

Geschreven door Ruud van Burgel

Ruud van Burgel is CTO bij T-Systems en al ruim 25 jaar actief in de IT. Als CTO legt hij bruggen tussen wat klanten wensen en wat de markt te bieden heeft met een op ervaring gebaseerd stuk pragmatisme.