Neem contact op

New Module

Add content here.

Internet of Things, Netwerk, security, Cloud, IT, IPVPN, TC

Ngena: een veilig en krachtig wereldwijd netwerk

24-maart-2016

Het succes van de verdergaande digitalisering hangt sterk af van drie cruciale factoren: de cloud, netwerken en security.
Op het gebied van wereldwijde netwerken biedt vanaf begin volgend jaar ngena (Next Generation Enterprise Network Alliance) uitkomst voor grootzakelijke klanten. De alliantie levert vanaf 2017 een wereldwijd virtual private network dat de infrastructuren van alle afzonderlijke spelers combineert. 

ipvpn-700x300.jpg

De alliantie tussen aanbieders van vaste netwerken, ngena, wint vlak na de aankondiging op het Mobile World Congres in Barcelona al rap aan interesse. Deutsche Telekom, een van de initiatiefnemers, laat weten dat het verwacht zo’n 20 partners te hebben bij de officiële presentatie in 2017. Volgens marktonderzoeksbureau Ovum zorgt ngena voor druk op providers om zich ofwel aan te sluiten bij de alliantie of om hun markt overtuigend te laten zien hoe zij klanten zelf een internationaal next-generation netwerk gaan bieden.

Het principe van ngena is uniek: sterke aanbieders delen hun netwerken. Iedere aanbieder opereert op zijn eigen lokale markt, maar kan ngena gebruiken om in korte tijd wereldwijde netwerken voor klanten samen te stellen. Voor klanten zelf biedt de alliantie nog een voordeel: zij kunnen hun wereldwijde netwerk snel en eenvoudig op- en afschalen door slechts één druk op de knop. Technologiepartner Cisco zorgt voor de connectiviteit en gestandaardiseerde interfaces tussen de diensten en netwerken van de alliantiepartners. De alliantie opereert op de achtergrond voor haar partners, zodat eindklanten hun vertrouwde contact bij de bestaande leverancier behouden. Zo hebben klanten geen last van landsgrenzen, ingewikkelde processen, verschillende SLA’s, meerdere aanspreekpunten en technische drempels.

Volledige connectiviteit in kort tijdsbestek

Er is veel vraag vanuit klanten naar een alliantie zoals ngena. Er is geen plaats meer voor complexe individuele contracten en orderprocessen in deze digitale economie. Bedrijven moeten snel ‘in business’ kunnen zijn. En diensten die enkel en alleen gebaseerd zijn op het publieke internet zijn niet veilig en betrouwbaar genoeg voor bijvoorbeeld real-time toepassingen als logistiek, de maakindustrie en telegeneeskunde. Een netwerk zonder voldoende kwaliteitsgaranties is een risico dat klanten niet willen nemen. Daarom voorziet deze alliantie enterprise-klanten sneller dan ooit tevoren in een snel, veilig, krachtig en globaal communicatienetwerk.

Ngena verzorgt niet alleen infrastructuur en connectiviteit, maar biedt ook aanvullende diensten uit de cloud, zoals internationale VPN-functionaliteit, unified communication diensten, netwerkbeheer en -optimalisatie, application performance management, securitydiensten en platformspecifieke API’s voor de adoptie van industrie-specifieke gebruikstoepassingen.

De partneralliantie profiteert van toenemende netwerkconvergentie en de snelle opmars van Software Defined Networks en cloudtechnologie. De fysieke en virtuele netwerkonderdelen worden beheerd vanuit InterCloud hubs in Europa, Amerika en Azië en maken gebruik van geautomatiseerde provisioning tools.

IoT en een wereldwijd netwerk

Een dergelijk wereldwijd netwerk is onmisbaar voor bedrijven die concurrerend willen blijven en daarom hun bedrijfsprocessen moeten versnellen, downtime moeten minimaliseren en het gebruik van resources willen optimaliseren. Internet of Things vormt een belangrijk onderdeel in deze optimalisatieslag. Hiervan waren op de CeBIT dit jaar interessante voorbeelden te zien. Zoals in de haven, waar levensmiddelen of zaden arriveren in ‘connected’ containers die zijn uitgerust met gps-modules en sensoren. Door gebruik te maken van slimme verlichting kunnen ook niet-gedigitaliseerde vrachtwagens en containers worden geregistreerd. Producenten kunnen op deze manier te allen tijde inzicht krijgen in de status, kwaliteit en positie van hun verzending. Om dit allemaal mogelijk te maken is het netwerk een cruciale randvoorwaarde. Ik geloof daarom sterk in een alliantie zoals ngena waarmee bedrijven in zeer korte tijd over een hoogwaardig, toekomstvast en schaalbaar wereldwijd netwerk kunnen beschikken waarmee ze hun processen kunnen optimaliseren en steeds digitaler kunnen opereren. De cruciale aspecten van digitalisering kunnen immers niet worden opgelost zonder betrouwbare, veilige connectiviteitsoplossingen.


 

Arjen Hoekstra

Geschreven door Arjen Hoekstra

Arjen Hoekstra is Expert TC services en werkzaam bij T-Systems sinds 2007. Na een studie telecommunicatie is hij meer dan 20 jaar actief op het gebied van internationale connectivity services: WAN, IP-VPN, Managed LAN en Applications Performance Management.