Neem contact op

New Module

Add content here.

Cloud, IT

Stel Orde op zaken in de multicloud

21-april-2017

Voor veel organisaties is de multicloud de nieuwe realiteit. IDC concludeerde echter dat bedrijven nog lang niet alle voordelen ervan benutten. Een gebrek aan integratie, beleid en samenhang is daarvan de belangrijke oorzaak. Hieronder geven we een aantal tips om orde op zaken te stellen.

Is de hybride cloud niet nog altijd de meest dominante cloudvorm?
‘De hybride cloud is getalsmatig inderdaad nog het meest populair. Volgens een recent onderzoek is gebruikt ongeveer de helft van de respondenten een combinatie van een publieke en private cloud. Toch gaat dat waarschijnlijk veranderen. Volgens Rightscale hanteert maar liefst 85 procent een ‘multicloudstrategie’. In de praktijk zal dat echter vaak neerkomen op een hybride aanpak. 

Wat is precies het verschil tussen de multicloud en de hybride cloud?
In een hybride cloud verdeelt een organisatie zijn systemen over een private cloud en een enkele publieke cloud. Vaak is de technologische basis daarbij gelijk. In een multicloudsituatie kiest de organisatie per workload het beste IT-platform uit alle beschikbare cloudplatformen.


multicloud-blauw-700x300.png

Hoe kies je per workload het beste IT-platform?
Allereerst moet een cloud natuurlijk voorzien in de technische en functionele behoeften die horen bij de specifieke workload. In het keuzeproces zijn integratiemogelijkheden belangrijk. Dat voorkomt eilandvorming.  De API’s die een provider ondersteunt, verdienen dus aandacht.
Daarnaast kan het zijn dat er met een bepaalde provider geen match is. Een eenvoudige overstap is dan ook een pre.

Waarom is de multicloud zo groeiende in populariteit?
Allereerst biedt de multicloud duidelijke voordelen. Een organisatie heeft simpelweg meer mogelijkheden te totale IT-omgeving te optimaliseren wanneer het per workload de best passende oplossing kan kiezen. Ook verkleint de multicloud de kans op een vendor lock-in. Wanneer clouds elkaars taken kunnen overnemen, ontstaan bovendien mogelijkheden voor de verbetering van disaster recovery en redundantie. Kampt de ene provider met een storing, dan ligt de niet de volledige IT-omgeving uit de lucht. Dat komt de continuïteit ten goede. 

De multicloud is overigens niet altijd een bewuste keuze. Een dergelijke situatie kan ontstaan wanneer gebruikers op eigen gelegenheid clouddiensten in gebruik nemen. Ook door overnames kan een wirwar van clouddiensten ontstaan. Daarnaast zie je dat vestigingen soms een grote autonomie hebben als het gaat om de keuze voor cloudplatformen. Een ongecontroleerde multicloud doet de grootste voordelen ervan weer teniet.

Wat zijn de risico’s van een ongecontroleerde multicloud?
Het risico bestaat dat systemen niet of slecht met elkaar communiceren. Data kan op allerlei plekken staan waar ze niet mogen of zouden moeten zijn. Dat zorgt uiteindelijk voor minder efficiency. Ook bruggen en noodoplossingen kunnen de kostenbesparingen van de multicloud weer tenietdoen. 

Daarnaast introduceren ongecontroleerde multiclouds een aantal beveiligingsrisico’s. Standaarden en corporate policy’s kunnen door de wildgroei in gevaar komen. Ook audits zijn soms lastiger uitvoerbaar, omdat data en systemen overal staan. Het risico op datalekken is daardoor ook groter. De ‘Coca-Cola-formule’ kan ineens ergens onbeveiligd in een cloud staan. 

Multicloud: zo leg je een veilige basis  >> LEES MEER

Hoe behouden we controle en overzicht in de multicloud?
‘Een aantal voorzorgsmaatregelen is daarvoor noodzakelijk. Deze drie maatregelen dragen bij aan een controleerbare en veilige multicloud: 

  • Stel een multicloudstrategie op. Maak duidelijk welke applicaties naar de cloud kunnen en mogen. Daarbij is het belangrijker vooral te letten op hoe je als organisatie omgaat met de nieuwe werkelijkheid van de cloud. Welke aanpassingen moet je bijvoorbeeld doen aan de financiële controle en de ITIL-processen om te profiteren van de voordelen van de cloud? 
  • Zorg voor een deugdelijk technisch fundament, voor een maximale interoperabiliteit tussen de verschillende diensten. Clouddiensten moeten met elkaar kunnen communiceren via API’s. Een goed fundament is bijvoorbeeld Data-Orchestration-as-a-Service. Een dergelijke oplossing controleert en beveiligt de dataintegratie tussen de verschillende applicaties, ongeacht in welke cloud deze draaien. Een orchestratielaag bewaakt de compliance en houdt uitgaven onder controle.
  • Gebruik een cloudmanagementplatform. Een dergelijk platform biedt self service provisioning over de verschillende clouds. Ook bewaakt het compliance en security. 

De multicloud is voor steeds meer organisaties een aantrekkelijk alternatief voor de hybride cloud. Maar zonder doordachte maatregelen dreigt controleverlies. Laat uit de multicloud geen stofwolken opstijgen en zorg voor een gecontroleerde overgang.


 

Bryan Croes

Geschreven door Bryan Croes

Bryan Croes is CTO en werkzaam bij T-Systems sinds 2006. Hij is meer dan 20 jaar actief in de IT-wereld. In zijn rol als CTO is hij diepgaand betrokken bij de ontwikkelingen op het gebied van multicloud en wat de (multi)cloud voor impact heeft op organisaties.