Neem contact op

New Module

Add content here.

Cloud, IT, multicloud

Overgaan naar de cloud? Doe dit dan vooral niet

04-juli-2019

Elke cloudmigratie mag dan zijn eigen journey kennen, tijdens het proces loopt elke organisatie wel tegen vergelijkbare keuzes aan.

Bijvoorbeeld: welke beslissing neem je om de kosten te controleren en te optimaliseren? Hoe kun je het beste overgaan, waar moet je op letten en welke workloads werken het beste?

Blog Bryan Over naar Cloud700

De kosten voorop zetten

We moeten het onder ogen zien: als je applicaties naar de cloud brengt, dan is dat niet per se goedkoper. Sommige applicaties blijken duurder als ze in de cloud draaien. De strategie ‘We willen alles naar de cloud brengen om kosten te besparen’ blijkt voor veel organisaties niet de optimale.

Bedenk daarom altijd: de cloud journey draait niet (alleen) om kosten, maar allereerst om de keuzes die je maakt met het oog op je business. De cloud moet echt ondersteunend zijn daaraan. Uiteindelijk moet je cloud journey waarde opleveren: wat creëer je er nou mee? (En let wel, sneller ontwikkelen en nieuwe functionaliteit live brengen, vertegenwoordigen ook waarde!)

Blijven worstelen met legacy systemen

Tenzij je een startup of scale-up bent, en geen last hebt van ‘historische systemen’, dan is een true cloud native strategie volgen niet per se de beste keuze. De meeste bedrijven, en zeker grote corporates als bijvoorbeeld een Rabobank, DAF Trucks of Belastingdienst, hebben namelijk veel legacy systemen draaien. Hoe moet je met deze applicaties om gaan? De best practice approach is om je applicaties workload voor workload te assessen. In een assessment bekijk je: welke business processen worden ondersteund, wat is de applicatie lifecycle, welke technische mogelijkheden zijn er en welke kosten komen hierbij kijken? In je journey naar de cloud moet je daarom goed bepalen wat je met je legacy systemen gaat doen. Een andere tip van mijn kant: laat je vooral niet belemmeren door je legacy. Er zijn namelijk mogelijkheden genoeg.

Als je wilt digitaliseren (en wie wil dat niet), dan hoeven legacy systemen niet per se een issue te zijn. Je ziet dat veel grotere concerns hun digitale wendbaarheid op een andere manier inrichten. Door eigen startups op te richten bijvoorbeeld. Rabobank doet dat met Tellow en SurePay. HEINEKEN richtte Beerwulf op om de biermarkt online te kunnen bestormen en in Duitsland is supermarktketen REWE een interessant voorbeeld. Zij hebben REWE Digital separaat opgericht.

Deze startups staan gescheiden van de moeder; ze hebben dus geen last van de bestaande IT-omgeving en kunnen daardoor cloud native beginnen. Om de digitale transformatie ook bij dit soort bedrijven te ondersteunen, zijn er kortom andere oplossingen mogelijk dan een grootschalige ombouw van applicaties naar cloud native.

Meerdere clouds managen zonder in control te zijn

Door de ‘eenvoud’ en toegankelijkheid van de cloud voor iedereen in je organisatie groeit het aantal clouds in je organisatie vaak snel. Het wordt daarom steeds belangrijker je als IT-afdeling af te vragen hoe je in control komt, en blijft. Vragen die de IT-afdeling naar mijn mening moet beantwoorden de komende tijd, gaan onder andere over hoe meerdere clouds te beheren, hoe de kennis over verschillende clouds op je afdeling up to date wordt gehouden.

Maar ik merk ook dat er veel vragen leven rondom het wel of niet opzetten van een Cloud Competence Center, compliance, het managen van de datastromen tussen de applicaties op de verschillende clouds, en natuurlijk security in en tussen de clouds. De antwoorden op deze vragen worden volgens mij steeds urgenter. De mogelijkheden in de cloud groeien namelijk met de dag.

Niet nu beginnen

Volgens Gartner was het beste moment om over cloud en cloudstrategie na te denken vijf jaar geleden. Het een na beste moment is NU. In dit blog heb ik daarom een aantal geleerde lessen benoemd over de keuzes die dan op je pad kunnen komen.

Ik ben benieuwd naar jouw mening! Ben je het eens met mijn punten? Of zie je voor jouw organisatie andere belangrijke uitdagingen?

Mocht je met me willen sparren, kom eens langs voor een rondleiding in ons Innovation Center, en leer meer over de business toepassingen die de cloud mogelijk maakt.

Bryan Croes

Geschreven door Bryan Croes

Bryan Croes is CTO en werkzaam bij T-Systems sinds 2006. Hij is meer dan 20 jaar actief in de IT-wereld. In zijn rol als CTO is hij diepgaand betrokken bij de ontwikkelingen op het gebied van multicloud en wat de (multi)cloud voor impact heeft op organisaties.