Neem contact op

New Module

Add content here.

IT, big data, SAP HANA

Realtime analytics: hoe u waarde uit data haalt

16-februari-2017

Met relevante informatie kunnen bedrijven veel slimmer en efficiënter opereren. Die informatie bevindt zich binnen uw organisatie in wel honderden verschillende datahotspots en dus al lang niet meer in die ene SQL Server of DB2-database. Dat maakt het veel lastiger om snel waarde uit relevante data te halen. Toch is dit zeker mogelijk.

Direct bijsturen

Voor bedrijven is realtime toegang tot relevante data essentieel. Of het nu is om nieuwe markten in kaart te brengen, beter klantgedrag te voorspellen of om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Als bedrijven hun verzamelde data snel kunnen analyseren, dan zijn processen per direct bij te sturen. Die snelheid kan een belangrijk verschil maken. 

De toepassingen zijn legio. Zo zijn er organisaties die door middel van ‘predictive maintenance’ het onderhoud van machines nauwkeurig in de gaten houden, waardoor ze onderdelen nog voordat er een storing optreedt kunnen vervangen. Netbeheerders en energieleveranciers passen realtime business intelligence toe voor het analyseren van grote hoeveelheden gebruikersdata om te kijken waar klanten kunnen besparen op energieverbruik én –kosten. 

big-data700x300.png

Verzamelen van data

Voor een adequate analyse moet een datasysteem eerst alle informatie vanuit verschillende lagen binnen de organisatie bij elkaar verzamelen. Voor het combineren en analyseren van die verzamelde data zijn sinds een aantal jaar diverse krachtige systemen ontwikkeld. We zien bijvoorbeeld een sterke groei in de vraag naar databases die data in het geheugen verwerken en de resultaten razendsnel beschikbaar stellen. Veel bedrijven zijn daarnaast op zoek naar gebruiksvriendelijke tools voor realtime business intelligence en naar dashboards die snel een volledig overzicht van alle gegevens tonen. 

Complexer dan gedacht

Bij de ingebruikname van deze uitgebreide oplossingen en systemen komt vaak veel kijken. Want kiest u voor een snelle ‘in-memory’-database, gecombineerd met realtime analytics? Dan moet u daarnaast een bijpassend licentie- en deploymentmodel kiezen. En moet u bepalen of u het on-premise of in de cloud gaat afnemen. 

Dit zijn lastige keuzes, zeker wanneer u voor het eerst met realtime analytics in aanraking komt. Best practices zijn bovendien schaars. Deze stappen versimpelen het complexe proces:

 1. Businesscase opstellen
  Een belangrijke eerste stap is om te bepalen wat de vraag van de business is. Waar heeft zij behoefte aan? Welke problemen moet de tool oplossen? En wat zal de nieuwe oplossing moeten opleveren aan voordelen? Breng in dit stadium al business en IT bij elkaar, zodat beide groepen vanaf het begin bij het proces betrokken zijn en sneller op één lijn zitten. 

 2. Trial run
  Probeer de beoogde oplossing eerst uit voordat u daadwerkelijk tot aanschaf over gaat. Bijvoorbeeld door middel van een pilotfase. Een andere optie is om het nieuwe systeem parallel naast de tooling die u momenteel in gebruik heeft te laten draaien. Dit ‘sidecar-scenario’ voorkomt dat bestaande processen verstoord raken.

 3. Deploymentmodel kiezen
  Veel leveranciers bieden hun oplossingen aan in de cloud of on-premise. T-Systems biedt de in-memory database SAP HANA en de business-suite SAP S/4HANA on-premise aan, maar deze oplossingen voor realtime analytics zijn ook in een managed private cloud of ‘as-a-Service’ af te nemen. Bepaal voor uw organisatie het best passende deploymentmodel. De eerder opgestelde businesscase kan helpen bij het maken van de juiste keuze.

 4. Wees innovatief en voorbereid
  Realtime business intelligence biedt veel nieuwe inzichten. Maar is uw organisatie daar wel op voorbereid? Het is essentieel om continu te blijven innoveren en de organisatie klaar te stomen voor de verandering die komen gaat. Ontwikkel daarom vroegtijdig nieuwe businessmodellen die optimaal gebruikmaken van technologieën zoals predictive analytics en het Internet of Things. Zo voorkomt u dat inzichten uit data-analytics ongebruikt verloren gaan.

Hoewel het inzetten van realtime business intelligence in eerste instantie complex oogt, hebben inmiddels meerdere bedrijven de eerste stappen gezet. Zelfs grote internationale ondernemingen komen nu met realtime rapportages tot een snellere besluitvorming.

Overeenkomst tussen de succesvolle implementaties is dat ze allemaal begonnen met het opstellen van een sluitende businesscase.  

Occo Vreezen

Geschreven door Occo Vreezen

Occo Vreezen is zijn hele leven al bezig met IT gerelateerde business topics of business gerelateerde IT topics. SAP is daarbij een rode draad na een aantal implementaties en hosting. Belangrijke steekwoorden: SAP, hosting services Business intelligence, big data, architectuur en SAP S/4 HANA.