Neem contact op

New Module

Add content here.

IT, SAP HANA, SAP

SAP S/4HANA-migratie nog 5 jaar uitstellen: slaap lekker!

03-maart-2020

Steeds vaker hoor ik dat organisaties de SAP S/4HANA-migratie blijven uitstellen. SAP kondigde onlangs aan oudere SAP Enterprise Resource Planning (ERP) pakketten niet tot 2025 maar tot 2027 te  ondersteunen. Goed nieuws zou je denken. Dat geeft gebruikers immers meer tijd voor de migratie naar de nieuwste generatie van het  ERP-platform S/4HANA. Maar is dat in de huidige competitieve markten wel een verstandige keuze?

Grote innovatie-ambities

Tijdens de gesprekken die ik regelmatig voer met bedrijven die op bezoek komen in ons innovatiecentrum zie ik grote ambities om te innoveren. Ze willen sneller en flexibeler kunnen reageren op klantwensen, innovatieve businessmodellen ontwikkelen en zijn op zoek naar real-time inzicht in hun business. Dan vraag ik op mijn beurt of het oude SAP Business Suite systeem nog wel past bij deze ambities. Dat vraagt immers om een platform dat optimale ondersteuning biedt aan ontwikkelingen als Artificial Intelligence (AI), Machine Learning (ML) en Internet of Things (IoT).

Waarom juist nu?

 Door slim gebruik te maken van nieuwe technologische oplossingen kun je je business innoveren. In deze blog geef ik een aantal voorbeelden van bedrijven die dit al succesvol hebben gedaan. Tijdig migreren naar S/4HANA is vooral interessant omdat het platform gebruik maakt van de laatste technologie en omdat innovaties van SAP hier op plaatsvinden. Dit biedt je de mogelijkheid om de digitale innovatie binnen je organisatie te versnellen met AI, ML, IoT en blockchain. Op die manier kun je je complete bedrijfsmodel omgooien om nog innovatiever, efficiënter en slimmer te gaan werken.


national-cancer-institute-OHx5zVsv_gY-unsplash-700

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Case: slimme lucht van Kaeser

Een mooi voorbeeld van digitale innovatie is het project dat we voor Kaeser hebben gedaan. Zij maken compressoren en persluchtsystemen voor kleine tot grote bedrijfsprocessen. Het bedrijfsmodel was sinds zeventig jaar om die systemen te verkopen. Kaeser gooide het bedrijfsmodel recent om door niet langer producten maar diensten aan te bieden met een pay-per-use-afrekenmodel. Losse compressoren zijn voorzien van sensoren om op basis van het gebruik af te rekenen en predictive maintenance te bepalen. Dit wordt mogelijk dankzij IoT technologieën op basis van het S/4HANA platform. Ineens verkoopt Kaeser geen compressoren meer maar een dienst: “lucht-as-a-service”.

Case: het nieuwe Signify

Ook heb ik grote waardering voor Signify. Signify, het voormalige Philips Lighting, produceert lichtbronnen. Dat was een traditionele business die vanaf eind negentiende eeuw draaide op de verkoop van gloeilampen. Recent heeft Signify zijn business al aangepast van gloeilamp tot LED en slimme verlichting. Signify is echter het businessmodel opnieuw helemaal aan het omgooien; van manufacturing naar service provider. Verlichting is een dienst geworden waarmee Signify bijvoorbeeld gemeentes ontzorgd door de complete verlichting inclusief onderhoud over te nemen. Natuurlijk vereist dit een volledig andere inrichting van de ERP-applicatie en past de digital core van S/4HANA hier uitstekend bij.

Voorkom investeringen in oude technologie

Zoals bekend voert SAP geen vernieuwing en innovatie meer door in zijn traditionele SAP ERP systemen. Zo wordt het voor jouw organisatie steeds moeilijker om digitale innovaties door te voeren en bestaat het risico achter te gaan lopen op de concurrentie. En ga je die innovaties toch doorvoeren dan investeer je in “oude technologieën en oude platformen” en wordt de onvermijdelijke migratiestap naar S/4HANA een steeds complexer traject – en een die als het eenmaal echt moet, misschien wel heel slecht uitkomt.

Voorkom onnodige risico’s en blijf flexibel

De migratie van oude SAP ERP-pakketten naar S/4HANA is natuurlijk een flinke stap en brengt kosten met zich mee. Daar bovenop is de arbeidsmarkt krap en wordt de beschikbare S/4HANA expertise niet breder. Begin daarom nu al met het opstellen van een duidelijk migratiepad, het opschonen van je systemen en denk breder dan je huidige SAP inrichting. Zorg ook dat je flexibel blijft in de keuze van je onderliggende cloudinfrastructuur en applicaties. Dit voorkomt onnodig hoge platformkosten.

Kijk vooruit en begin

Maatwerk in de oude SAP omgeving leidt tot oplopende kosten, waardoor uitstellen uiteindelijk niet goedkoper is dan overstappen naar het nieuwe platform. Waar wil je staan over 5 tot 10 jaar? Hoe ziet je business er dan uit en wat heb je daar voor nodig? Grote kans dat S/4HANA de optimale basis vormt voor de toekomstige bedrijfsprocessen van je bedrijf. Door nu strategisch te handelen kun je zorgen dat je straks 10 jaar voorop in plaats van 15 of 20 jaar achter loopt. Aan de steun van SAP zal het niet liggen want je nieuwe SAP applicatie is zelfs tot 2040 (!) gegarandeerd in support.

Twijfel je nog of heb je hulp nodig? Dan drink ik graag eens een kop koffie met je.

T-Systems werd recent door SAP werd uitgeroepen tot Service Partner van de Regio EMEA North vanwege het volledig subscription based OPEX SAP licentiemodel.

Dit blog is ook op LinkedIn verschenen.

Occo Vreezen

Geschreven door Occo Vreezen

Occo Vreezen is zijn hele leven al bezig met IT gerelateerde business topics of business gerelateerde IT topics. SAP is daarbij een rode draad na een aantal implementaties en hosting. Belangrijke steekwoorden: SAP, hosting services Business intelligence, big data, architectuur en SAP S/4 HANA.