Neem contact op

New Module

Add content here.

Data, IT

SAP S/4 HANA; veel voordelen, maar bent u voorbereid?

17-april-2015

Onlangs kondigde SAP een grote verandering aan; The SAP® Business Suite 4 SAP HANA® (SAP S/4HANA). 

SAP S/4HANA is een vervanging voor de SAP R/3 Business Suite platforms die sinds de release van SAP R/3 in 1992 binnen veel internationale bedrijven in gebruik zijn.

Het belangrijkste aspect van de S/4HANA lancering is dat het een duidelijke koers zet met betrekking tot de sofware strategie van SAP voor de komende 10 jaar.


SAP-HANA-700x300.png

De suite SAP S/4 HANA heeft een nieuwe opzet en gebruiksinterface en zoals de naam al suggereert zal de suite alleen beschikbaar zijn op het HANA platform. Het geeft hiermee duidelijk de lange termijn strategie van SAP aan, waarbij de focus ligt op eigen databases en technologie in plaats van die van IBM, Microsoft of Oracle. SAP heeft aangegeven de nieuwe business suite te leveren vanuit een publieke- en een “private cloud”, als ook on-premise.

 

Voordelen S/4HANA

Terwijl het SAP landschap steeds complexer is geworden als gevolg van de verschillende nieuwe componenten die de laatste jaren zijn toegevoegd, is het de bedoeling van SAP om dit te verminderen met S/4 HANA. De S in S/4 staat dan ook voor ‘simplification’.  Door de simplificering verschuift de focus van het beheren van complexe IT-landschappen naar business innovaties.

 • Functionele voordelen
  De belangrijkste voordelen van S/4 HANA liggen aan de functionele kant. Waar het de laatste jaren vooral over de technische kant ging, gaat het met S/4HANA over de voordelen voor eindgebruikers en de business. Zo kunnen bedrijven hun processen drastisch vereenvoudigen en slimmer maken: je krijgt sneller inzicht in big data, kan vaker MRP runs draaien, een snellere maandafsluiting bewerkstelligen en real time bedrijfsprocessen managen en indien nodig bijsturen.
 • Verlaging van TCO door eén database
  S/4 HANA is kostentechnisch een voordeliger platform dan de huidige R/3 suite. Een voordeel van deze versie ten opzichte van R/3 is dat alle applicaties gebruikmaken van dezelfde database. Applicaties zijn in die nieuwe opzet 'add ons' op de bestaande omgeving, in plaats van afzonderlijke datacontainers. Dat scheelt aan benodigde opslagcapaciteit, want data hoeft maar één keer opgeslagen te worden. Dit zorgt voor een goedkoper opererende omgeving.
 • Snelheid
  Dankzij de in-memory en real-time mogelijkheden van SAP HANA en een vereenvoudigd datamodel, is alle informatie razendsnel beschikbaar en is een veel snellere verwerking van transacties en rapportage mogelijk.
 • Nieuwe gebruiksvriendelijke userface
  S/4HANA  wordt volledig aangeboden in de gebruiksvriendelijke Fiori look & feel. SAP Fiori heeft zich op gebruiksvriendelijkheid al bewezen en wordt nu ook ingezet voor S/4HANA. Deze interface sluit aan bij de huidige eisen van de moderne gebruiker en transacties kunnen op verschillende devices worden gedaan.

Overstappen naar S/4HANA

Op dit moment is een aantal S/4 HANA modules al herschreven en beschikbaar in de bestaande Business Suite omgeving, waaronder Simple Finance en binnenkort Simple Logistics. Dit zijn goede voorbeelden van de eenvoudigere (Simple) programmatuur en de nieuwe gebruiksvriendelijk Fiori interface waarbij Costing en Profit Analysis geen aparte tabellen meer zijn, maar zijn samengevoegd tot één tabel en dus veel sneller. 

Ik adviseer echter om de overstap naar S/4 HANA nu nog niet te maken, maar je wel voor te bereiden. Er zijn nog te veel zaken onduidelijk, onder andere over beschikbaarheid, licenties en integratie met andere SAP oplossingen, maar de toekomst ziet er erg simpel en daarmee goedkoop uit.

Het is goed om bewust te zijn van de veranderingen die gaan komen. SAP S/4HANA is uitsluitend ontworpen voor het HANA in-memory platform, een strategie die invloed heeft op alle investeringsplannen en roadmaps voor bestaande SAP Business Suite gebruikers. Een overstap naar S/4 HANA zal in de toekomst veel voordelen opleveren, maar een juiste voorbereiding is hiervoor noodzakelijk. Het is belangrijk om samen met een service provider zoals T-Systems de business processen en gebieden te identificeren waar een versimpeld datamodel zoals S/4HANA voordelen kan bieden en die innovatie en transformatie support.

Dynamic Services for SAP

Een eerste stap richting S/4HANA kan een overstap naar Dynamic Services for SAP, met of zonder, HANA zijn. In nauwe samenwerking met SAP ontwikkelde T-Systems het Dynamic SAP HANA platform, waarmee we een gestandaardiseerde dienst en schaalbare oplossing bieden voor organisaties, die snel willen profiteren van de business voordelen van de SAP HANA technologie. Door nu al met het platform te werken, kunt u zich voorbereiden op een toekomst met S/4 HANA. U leert de businessvoordelen van HANA kennen en legt hiermee de basis voor een soepele transitie naar de nieuwe suite.

Dynamic Services for SAP ontzorgt het beheer van de HANA infrastructuur. Daarnaast is het een goede basis voor kostenbesparingen in de toekomst, wanneer S/4 HANA volwassen is geworden. Ik ben in ieder geval enthousiast over de nieuwe ontwikkelingen!


 

Occo Vreezen

Geschreven door Occo Vreezen

Occo Vreezen is zijn hele leven al bezig met IT gerelateerde business topics of business gerelateerde IT topics. SAP is daarbij een rode draad na een aantal implementaties en hosting. Belangrijke steekwoorden: SAP, hosting services Business intelligence, big data, architectuur en SAP S/4 HANA.