Neem contact op

New Module

Add content here.

Netwerk, IPVPN, TC

SD-WAN’s: sneller, goedkoper én beter?

28-april-2016

De meeste IT’ers zullen wel bekend zijn met de ‘project management triangle’, waarbij de gebruiker mag kiezen: een connectiviteit die snel en betrouwbaar is maar niet goedkoop, of snel en goedkoop maar niet betrouwbaar, of betrouwbaar en goedkoop maar niet snel.

‘Snel’ kan dan slaan op zowel de snelheid van de verbinding als de snelheid waarmee een verbinding wordt opgeleverd. Verschillende ontwikkelingen zorgen er echter voor dat het met de traditionele WAN-technologieën zelfs lastig is geworden om twee van de drie aspecten in te vullen.

hybrid-network700x300.png

MPLS onder druk

Multi-Protocol Label Switching is al bijna twee decennia de dominante technologie voor het opzetten van private Wide Area Networks, en als het gaat om betrouwbaarheid maakt MPLS nog altijd zijn naam waar. Als het gaat om de snelheid van oplevering en het prijskaartje, dan wordt MPLS echter steeds onaantrekkelijker. Dit komt onder andere door:

  • de ‘versnippering’ van vestigingslocaties. Grote kantoorgebouwen maken steeds vaker plaats voor meerdere, kleinere vestigingen, om op die manier dichter bij de klanten en bij de eigen werknemers te kunnen zitten. Alle vestigingen met behulp van een MPLS-verbinding aan elkaar koppelen, brengt echter een flink kostenplaatje met zich mee. Het koppelen van een nieuwe locatie kost met MPLS bovendien veel tijd.
  • de groeiende behoefte aan bandbreedte. Doordat desktops steeds vaker virtueel in het datacenter draaien en applicaties als een service uit de cloud worden afgenomen, is ook het verkeer dat over het WAN ‘reist’ sterk toegenomen. Volgens Gartner groeit de behoefte aan bandbreedte dan ook met 28 procent per jaar, terwijl budgetten voor WAN-connectiviteit gelijk blijven. Capaciteit toevoegen aan het WAN kost echter geld, en is lang niet altijd de oplossing. Applicaties zoals Salesforce.com, Office 365 en Google Apps hebben gezorgd voor ‘inefficiënte verkeersstromen’ die de performance van traditionele WAN’s onder druk zetten.

 Internetverbindingen de oplossing?

Vanuit het oogpunt van snelheid en kosten kan het aantrekkelijk zijn om naar de bijkantoren een internetverbinding uit te rollen. Zo’n verbinding over het publieke internet is goedkoper dan een MPLS-verbinding, biedt doorgaans een betere performance voor cloudapplicaties en websurfing en kan veel sneller worden opgeleverd. Waar een MPLS-verbinding zo’n negentig dagen op zich kan laten wachten, wordt een internetverbinding doorgaans binnen dertig dagen opgeleverd. 

Volgens Nemertes Research steeg het percentage bedrijven dat gebruikmaakt van internetverbindingen dan ook van 30 procent in 2012 naar 55 procent in 2014. Toch is ook een internetverbinding lang niet altijd de ideale oplossing, en wel om meerdere redenen:

  • Hoewel het gebruik van ‘de cloud’ toeneemt, zullen er altijd applicaties in het eigen datacenter achterblijven. Voor deze ‘interne applicaties’ laat de performance van een internetverbinding vaak te wensen over.
  • Door MPLS-verbindingen gedeeltelijk te vervangen door internetverbindingen kan het beheer van het WAN aanzienlijk complexer worden.
  • De kostenbesparing die kan worden gerealiseerd door te kiezen voor internetverbindingen in plaats van MPLS-verbindingen kan in de praktijk lager uitvallen, onder andere door de toenemende complexiteit. In sommige geografische gebieden zijn de kostenverschillen tussen een MPLS- en een internetverbinding ook kleiner. 

Hybride netwerk

Ondanks de tekortkomingen van de uiteenlopende verbindingsopties moet het toch mogelijk zijn om een WAN op te zetten dat snel, betrouwbaar én goedkoop is. Hoe realiseren we dat? Het logische antwoord is om de verschillende typen netwerkverbindingen door elkaar heen te gebruiken, om zo per situatie een afweging te kunnen maken tussen MPLS, internet of zelfs 4G of Ethernet. 

Een volgende stap is om op dit ‘hybride netwerk’ de principes van Software-Defined Networking toe te passen waardoor de verschillende typen verbindingen er voor de beheerder uit zien als één netwerk en het netwerkverkeer dynamisch over de connecties kan worden verdeeld. Zo kan een ‘SD-WAN’ ervoor zorgen dat toepassingen zoals unified communications of VoIP altijd de beste verbindingen krijgen toegewezen. 

Mooie vooruitzichten

Volgens de definitie van Gartner is een SD-WAN pas een SD-WAN als meerdere typen verbindingen door elkaar heen kunnen worden gebruikt, het verkeer kan worden verdeeld over de beschikbare verbindingen, het WAN-beheer wordt vereenvoudigd en VPN’s worden ondersteund. Voor wereldwijd opererende organisaties zijn dit mooie beloften. Niet voor niets dat IDC voorspelt dat de omvang van de SD-WAN-markt zal groeien van 600 miljoen dollar dit jaar naar 2,6 miljard dollar in 2018. 


 

Arjen Hoekstra

Geschreven door Arjen Hoekstra

Arjen Hoekstra is Expert TC services en werkzaam bij T-Systems sinds 2007. Na een studie telecommunicatie is hij meer dan 20 jaar actief op het gebied van internationale connectivity services: WAN, IP-VPN, Managed LAN en Applications Performance Management.