Neem contact op

New Module

Add content here.

security, IT, drone

Spionerende drones vragen om effectieve tegenmaatregelen

11-oktober-2017

Lange tijd heeft de techwereld drones bestempeld als ‘sexy technologie’. Toch hebben deze onbemande vliegmachines een schaduwzijde. In de handen van kwaadwillenden zijn het sluwe spionnen, en vormen ze een nachtmerrie voor overheden en organisaties. Dat vraagt om gedegen maatregelen.

Drones zijn van groot nut. Bijvoorbeeld in magazijnen, waar ze moeiteloos de barcodes van lastig gelegen producten kunnen scannen. Ook als koerier zijn ze erg bruikbaar, dat bewijst Amazon met zijn dienst Prime Air. Daarnaast maakt de Nederlandse politie dankbaar gebruik van drones: in zoektochten naar vermiste personen of voor het bewaken van de veiligheid op festivals.


drone700x300.png

Risico’s

Dezelfde eigenschappen die drones zo waardevol maken, zorgen ook voor risico’s. In verkeerde handen zijn het geavanceerde spionage-instrumenten die moeiteloos foto’s nemen van gevoelige zaken. Denk aan testfaciliteiten, industriële opstellingen of geheime designs.

Drones kunnen die spionageactiviteiten vrijwel ongemerkt uitoefenen. Vaak wordt de daad pas ontdekt als het te laat is: bijvoorbeeld op het moment dat de foto’s online verschijnen. Naast spionage zijn drones inmiddels ook sterk genoeg om te dienen als transportmiddel voor gestolen goederen. 

Klein en onopvallend

Er is nog een zorgwekkende ontwikkeling gaande: drones worden steeds kleiner. Daarmee kunnen ze steeds gemakkelijker ongemerkt hun taak verrichten. Zo is de Black Hornet niet veel groter dan een huismus en kan het moeiteloos en ongezien manoeuvreren. Ooggetuigen zullen de drone gemakkelijk verwarren met een vogel en er verder geen acht op slaan. Voor criminelen zijn dergelijke drones bijna letterlijk goud waard. 

Het mag duidelijk zijn: er zijn effectieve maatregelen nodig om misbruik van drones te bestrijden. De eerste voorbeelden zijn er al. Zo traint de Nederlandse politie roofvogels om aanslagen en ongelukken met drones te voorkomen. De ‘politie-arend’ werd onder meer ingezet in de bescherming van Donald Trump tijdens de NAVO-top in Brussel. 

Maatregelen als het inzetten van getrainde roofvogels zijn natuurlijk nuttig voor speciale gelegenheden, maar voor de bescherming van organisaties tegen spionage niet echt bruikbaar. Daarvoor is een meer permanente bescherming wenselijk. Organisaties moeten zichzelf 24/7 kunnen beschermen tegen drones. NASA toonde met Safeguard eerder al aan dat dit goed mogelijk is. Het project behelst een soort virtueel schild. Wanneer drones door de denkbeeldige muur vliegen, krijgen zij opdracht te landen. Geven ze daaraan geen gehoor, dan worden ze simpelweg uitgeschakeld en vallen ze als een baksteen uit de lucht.

Magenta Drone Defense Shield

Iets dergelijks is nu ook beschikbaar voor particuliere organisaties. T-Systems heeft in zijn Innovation Center samen met moederbedrijf Deutsche Telekom het Magenta Drone Defense Shieldontwikkeld. Dit schild speurt actief naar drones en kan eventuele indringers realtime detecteren. Het maakt daarbij niet uit met welke communicatiesystemen de drone wordt bestuurd. Door het gedetecteerde object te vergelijken met een database, weet het bovendien om welk type het gaat. Met die informatie kan het systeem onder andere de piloot traceren, zodat bijvoorbeeld bewakers actie kunnen ondernemen. 

Is een drone gedetecteerd, dan treedt automatisch een voorgeprogrammeerde ‘noodprocedure’ in werking. Het systeem sluit, afhankelijk van de instellingen, bijvoorbeeld de ramen en blinderingen en schakelt het alarm in. Op die manier blijven de gevolgen van de spionagepoging zoveel mogelijk beperkt.

Om misverstanden te voorkomen: drones zijn een absoluut nuttige vinding met allerlei zeer waardevolle gebruikstoepassingen. Maar zonder goede maatregelen vormen ze net als veel andere digitale innovaties een potentiële security- en privacyhack. Het is te hopen dat zich geen nieuwe ‘rat race’ ontvouwt tussen spionnen en bedrijven die hiertegen maatregelen nemen om elkaar te slim af te zijn. Een droneschild is voor veel organisaties die zich liever niet in de kaart laten kijken in geen geval een overbodige luxe.

Dennis Pieterse

Geschreven door Dennis Pieterse

Dennis Pieterse is Senior Security Advisor voor T-Systems. Hij is verantwoordelijk voor het security portfolio van T-Systems in Nederland. Dennis heeft meer dan twintig jaar kennis en ervaring in het IT vakgebied in diverse (management-) rollen. De laatste zeven jaar heeft hij zich toegelegd op het adviseren, implementeren en uitvoeren van managed security services. Hij bewaakt daarbij altijd de juiste balans tussen het bedrijfsrisico en het verhogen van de weerbaarheid.