Neem contact op

New Module

Add content here.

Internet of Things, IT, IoT

Dè 5 grootste Internet of Things-trends van dit moment

25-oktober-2017

Het Internet of Things (IoT) raast als een storm door de digitale economie. Het transformeert industrieën en dringt tot letterlijk in de huiskamer onze levens binnen. En we staan nog maar aan het begin van deze digitale revolutie. Welke IoT-trends en -ontwikkelingen zijn bepalend voor de toekomst?

  1. De opkomst van IoT-platforms in de cloud

Het is voor organisaties niet eenvoudig om hun gehele bedrijfsvoering te transformeren naar een IoT-gedreven model. Dat vereist investeringen en het zorgvuldig kiezen en koppelen van systemen, sensoren, dataplatforms en applicaties. Bovendien is de IoT-markt sterk gefragmenteerd, waardoor organisaties gedwongen zijn veel verschillende oplossingen van diverse leveranciers te gebruiken. 

Niet voor niets zijn geïntegreerde, cloudgebaseerde IoT-platforms in opkomst. Providers plaatsen complexe IoT-omgevingen in de cloud, inclusief koppelingen, securitymonitoring en oplossingen voor datavisualisatie. Organisaties kunnen IoT-diensten vervolgens op abonnementsbasis afnemen. Op die manier ontzorgen zij organisaties, zijn grote investeringen niet nodig en verlagen ze de drempel voor IoT-toepassingen.


IoT 700x300.jpg

  1. Security wordt een unique selling point

Het Mirai-botnet maakte het voor eens en altijd duidelijk: het Internet of Things is een nieuw doelwit voor cybercriminelen. Met de groei van het aantal IoT-devices groeit ook de bezorgdheid rondom security-issues. 

Leveranciers van IoT-technologie dragen een belangrijke verantwoordelijkheid. Leveranciers die hun IoT-technologie voorzien van adequate beveiligingsmaatregelen en regelmatige patches, hebben dan ook een duidelijke USP in handen. Zij kunnen op dit gebied een belangrijk verschil maken. 

Op termijn zal de roep om een veiliger IoT ook vanuit overheden klinken. Zij zullen zich er actief mee bemoeien en bijvoorbeeld securityrichtlijnen opstellen. Maatregelen als keurmerken voor veilige IoT-producten zijn niet ondenkbaar.

  1. Strategische partnerships floreren

Geen enkele leverancier heeft alle oplossingen, middelen en know-how voor een volledig IoT-ecosysteem. Het IoT heeft echter wel baat bij een geïntegreerde aanpak, waarbij alles zo goed mogelijk op elkaar is afgestemd en de klant profiteert van een turn-key-oplossing. Daarom gaan steeds meer technologiebedrijven een strategische samenwerking aan. 

Een voorbeeld is de samenwerking tussen T-Systems en Roambee. Samen leveren ze een cloudgebaseerde oplossing voor real-time, end-to-end tracking en conditiemonitoring van goederen, materialen en productieassets. T-Systems levert daarbij de cloudinfrastructuur, terwijl Roambee de hardware verzorgt. Dergelijke samenwerkingen zullen we in de toekomst veel vaker zien. 

  1. Steeds grotere rol voor Artificial Intelligence en machine learning

Volgens adviesbureau McKinsey heeft het IoT in 2025 potentieel een economische impact van 11,1 biljoen dollar per jaar. Het grootste deel van die toegevoegde waarde ligt verscholen in de enorme hoeveelheid data die het genereert. Die data zijn echter alleen waardevol op het moment dat bedrijven daar inzichten uit kunnen destilleren.

Daarvoor zijn machine learning en kunstmatige intelligentie nodig. Lag in de voorgaande periode de focus met name op tags en sensoren, de komende maanden en jaren zullen we een sterke stijging zien van het gebruik van AI- en ML-toepassingen zoals (predictive) analytics-systemen die deze hardware daadwerkelijk weten om te zetten naar ‘business value’. 

  1. Gouden tijden voor creatieve developers en datawetenschappers

Het Internet of Things staat of valt met slimme toepassingen. Creatieve ontwikkelaars spelen hierin een sleutelrol: zij begrijpen niet alleen de technologie en de mogelijkheden, maar kunnen ook slimme toepassingen ontwerpen en creëren. Organisaties zullen hen dan ook op een steeds strategischere manier inzetten, en bedelen ze niet alleen de rol van uitvoerder maar ook van architect toe. Niet voor niets organiseren bedrijven als Intel en Google regelmatig hackathons specifiek gericht op IoT-toepassingen. Ontwikkelaars kunnen daarin hun programmeervaardigheden, maar ook hun creativiteit kwijt. 

Ook datawetenschappers zijn meer en meer geliefd om hun unieke skills. Zij kunnen businesswaarde destilleren uit de grote hoeveelheden data die het IoT genereert. Daarmee vormen ze een brug tussen IT en de business. Bovendien kennen zij het klappen van de zweep als het gaat om kunstmatige intelligentie en machine learning.

Dit blog werd eerder geplaatst op DutchCowboys.nl

Nghia Le

Geschreven door Nghia Le

Nghia Le is Enterprise Mobility en Internet of Things Consultant en werkzaam bij T-Systems sinds 2017. Hij is meer dan 15 jaar actief in de IT-wereld. In zijn rol is hij diepgaand betrokken bij de ontwikkelingen en advies geven op het gebied van mobiele en IoT-oplossingen om bedrijfsprocessen te optimaliseren.