Neem contact op

New Module

Add content here.

Cloud, IT, multicloud

De verborgen kosten van de cloud

19-december-2017

Steeds meer organisaties verhuizen kritische data, applicaties en omgevingen naar de cloud. Kostenbesparing is vaak een belangrijk argument. Maar is de cloud wel goedkoper? We zetten de verborgen kosten van de cloud op een rij en geven tips voor kostenreductie.

Bij de aanvang van een migratie naar de cloud zijn niet altijd alle kosten direct inzichtelijk. Toch is het belangrijk dat organisaties deze ‘verborgen kosten’ wel meenemen in hun overweging. Alleen zo is het mogelijk te bepalen of de overstap naar de cloud daadwerkelijk besparingen oplevert. Denk bijvoorbeeld aan deze vier verborgen kostenposten:

cloud-verborgen kosten 700x300.png

  1. Overprovisioning

Een van de meest gehoorde redenen voor een switch naar de publieke cloud is het ‘pay-per-use’-model. In theorie betaal je niet meer dan je verbruikt. Maar dan moet je ook niet meer afnemen dan je nodig hebt.

Zeker in de publieke cloud moet het gebruik dus heel efficiënt worden ingepland. Dat betekent dat je clouddiensten anders moet inkopen dan traditionele IT, waarbij capaciteit van tevoren op de groei wordt gekocht. Clouddiensten moeten in tegenstelling tot die methode messcherp worden afgestemd op de verwachte behoefte.

  1. IT-personeel

De cloud ontlast de IT-afdeling met name op het gebied van onderhoud van de onderliggende infrastructuur. Maar IT-personeel wordt daarmee niet overbodig. Zeker bij IaaS-clouds moeten reguliere operationele taken zoals OS management, firewall operations, monitoring en identity and access management nog steeds uitgevoerd worden. Sterker nog, omdat IT-medewerkers andere vaardigheden nodig hebben, zullen de kosten voor training van de IT-afdeling stijgen. Zij zijn namelijk degenen die alle aanwezige toolkits en functionaliteiten in de cloud gebruiken en de cloudsystemen integreren met de omgeving on-premise. Ze moeten zorgen dat de workloads passen binnen het securitybeleid van de organisatie en bovendien compliant zijn.

  1. Integratie met andere systemen

Cloudapplicaties staan veelal niet op zichzelf, maar zijn geïntegreerd in de IT-omgeving van een bedrijf. Dat betekent dat bijvoorbeeld SaaS-applicaties geïntegreerd moeten worden met de datastores, applicaties in eigen huis en andere clouddiensten. Deze integraties moeten wellicht apart worden gebouwd, beheerd en onderhouden. Het is slim om van tevoren na te denken over welke integraties noodzakelijk zijn en hoe ze in de architectuur kunnen worden opgenomen zonder dat daar veel extra middelen voor nodig zijn.

  1. Abonnementen

SaaS-applicaties hebben vaak een lage instapdrempel. Per individuele gebruiker zijn de abonnementskosten doorgaans goed te overzien. Maar zodra de organisatie groeit, en daarmee het aantal gebruikers, lopen de kosten uiteraard mee op. Ook als de provider werkt met staffels. Dat mag geen verrassing zijn, maar is wel een punt om rekening mee te houden. Wees dus voorzichtig met het verlenen van toegang tot clouddiensten.

Minimaliseer onvoorziene kosten

Gelukkig is het mogelijk om de onvoorziene kosten te minimaliseren met deze twee tips:

  1. Zorg voor een strakke planning en goede voorbereiding

Planning is het grootste toverwoord. Hoe meer tijd een organisatie vooraf steekt in het helder krijgen van de wensen en eisen en de interne mogelijkheden, hoe groter de kans is dat de migratie succesvol en zonder onvoorziene uitgaven verloopt. Kies de provider bovendien zeer zorgvuldig. Een switch naar een andere cloudprovider vanwege een overhaaste keuze kan grote kosten met zich meebrengen.

  1. Voer de migratie stap voor stap uit

Een ander advies is om de migratie stap voor stap uit te voeren. Breng niet direct de meest bedrijfskritische applicaties en data naar de publieke cloud, maar begin met wat eenvoudigere taken en systemen. Op die manier doet het bedrijf ervaring en kennis op die van pas komt als in een later stadium de zwaardere systemen de oversteek maken naar de publieke cloud. Met de opgedane kennis verloopt die transitie zeer waarschijnlijk soepeler en sneller, wat de kosten drukt.

IN 7 STAPPEN NAAR DE CLOUD DOWNLOAD HET STAPPENPLAN NU!

Oog voor de opbrengsten

Bedenk ook dat kosten van de cloud weliswaar hoger dan verwacht kunnen uitvallen, maar dat de overstap daarmee niet perse nutteloos of kostentechnisch oninteressant is. De publieke cloud zorgt niet zelden voor een toename in productiviteit en een flexibiliteit die van grote waarde kan zijn voor de organisatie.

Er is een goede reden voor de populariteit van de cloud bij organisaties van alle grootten. Het is in veel gevallen ook een financieel aantrekkelijk alternatief voor on-premise. Maar met een realistische begroting voorkom je verrassingen achteraf.

 Dit blog is eerder geplaatst op  IT Executive.

Bryan Croes

Geschreven door Bryan Croes

Bryan Croes is CTO en werkzaam bij T-Systems sinds 2006. Hij is meer dan 20 jaar actief in de IT-wereld. In zijn rol als CTO is hij diepgaand betrokken bij de ontwikkelingen op het gebied van multicloud en wat de (multi)cloud voor impact heeft op organisaties.