Neem contact op

New Module

Add content here.

Cloud, IT, multicloud

Wat mag uw cloudtoekomst kosten?

26-februari-2018

Het is niet eenvoudig om te bepalen welke applicaties je al dan niet naar de cloud wilt brengen. Alles valt en staat met uw historie, cloudstrategie en uw ambities op het vlak van digitale transformatie, flexibiliteit en beoogde besparingen.

Hoe dan ook kan het geen kwaad uw huidige applicatielandschap tegen het licht van de cloud te houden. Om te bepalen welke toekomst is weggelegd voor uw applicaties zetten we alle opties op een rij met bijbehorende financiële consequenties. Het is nauwelijks mogelijk een kostenplaatje te maken voor uw cloudtoekomst. Simpelweg omdat u vandaag niet weet hoeveel applicaties u morgen heeft draaien. Maar het mooie van een cloudomgeving is dat u straks wel realtime inzicht heeft in de operationele kosten zodat u voortdurend bij kan sturen. Dat is straks. Nu eerst maar eens even al uw applicaties labelen. Hoe dan we dat? Dit zijn de zes meest voor de hand liggende categorieën voor het migreren van bestaande applicaties.


cloudtoekomst 700x300.png

1.Retire. Geen operationele kosten, geen

investering

Ongetwijfeld heeft u meerdere applicaties in uw eigen omgeving die al meer dan tien jaar oud zijn. Als ze niet van bedrijfskritische waarde zijn of op een andere manier meerwaarde opleveren, dan wordt het tijd deze software met pensioen te sturen. Zorg wel voor een degelijke end-of-life strategie. 

2. Replace. Gemiddelde operationele kosten, lage investering

In deze categorie zitten applicaties die in beginsel niet geschikt zijn voor een cloudomgeving. Tegelijkertijd hebben ze wel degelijk waarde voor uw organisatie. Het zijn applicaties die niet uniek zijn en relatief eenvoudig vervangbaar door een SaaS-oplossing. Denk aan werkplekapplicaties of een CRM-omgeving. Het voordeel is dat u direct overgaat naar een operationele kostenstructuur. U moet helaas wel een stukje investering afschrijven. 

3. Refactor. Gemiddelde operationele kosten, gemiddelde investering

Sommige applicaties kunnen zonder veel problemen worden aangepast naar de PaaS-architectuur van uw cloudprovider. Refactoring is een kostenefficiënte optie. Dit omdat de investering niet opweegt tegen de voordelen van de cloud. Denk bijvoorbeeld aan de migratie van een .NET-applicatie van Windows Server naar Microsoft Azure. Of kies waar mogelijk voor een OpenStack-platform, zoals de Open Telekom Cloud. OpenStack biedt het voordeel van open-source. En het wordt makkelijker om over verschillende platformen te migreren. Zo minimaliseert u bovendien het ‘vendor lock-in’ risico. 

4. Rebuild. Gemiddelde operationele kosten, hoge investering

Maatwerkapplicaties die heel bedrijfskritisch zijn voor de operatie van uw organisatie en geen hoge mate van op- en afschaalcapaciteit nodig hebben, moeten soms opnieuw ontwikkeld worden voor een cloud-native platform. Dat is kostbaar. Daarmee is het wellicht verstandig deze applicaties gewoon binnen de eigen deuren van uw datacenter te houden. 

5. Rehost/replatform. Hoge operationele kosten, lage investering

Rehosting is de klassieke 'Lift and Shift'-benadering. Daarbij wordt de applicatie verplaatst naar een cloudomgeving zonder de kern van de software aan te passen. Dit is een snelle, relatief goedkope aanpak, zonder dat je profiteert van het flexibel op- en afschalen van de cloudcapaciteit. Iets geavanceerder dan de Replatform-variant waarbij applicaties en workloads worden verdeeld over cloudbased virtual machines. Dat verandert niks aan de kernarchitectuur van de applicaties. Tegelijkertijd levert het wel minimale kostenbesparingen op en enige vorm van schaalbaarheid. 

6. Retain. Hoge operationele kosten, geen investering

Niets doen is ook een optie. Dat is natuurlijk nooit zonder beheer en onderhoud. Aanpassingen voor connectiviteit blijven zeker nodig als de rest van uw applicatielandschap de reis naar de cloud maakt. Dat geldt ook voor uw gebruikers die in de cloud werken. 

*Dit blog is eerder geplaatst op CXO.nl

Sake Algra

Geschreven door Sake Algra

Sake Algra, Managing Director, is sinds december 2017 verantwoordelijk voor de transformatie van T-Systems Nederland. Tijdens zijn carrière heeft meerdere leiderschapsrollen vervuld bij toonaangevende technologiebedrijven CMG, Logica en CGI.