Neem contact op

New Module

Add content here.

IT, big data, SAP HANA

SAP S/4HANA: bent u ook "lost in the jungle"?

23-november-2016

Met de introductie van de business-suite S/4HANA sloeg SAP vorig jaar de weg in van ‘simplification’.

De volledig herschreven software maakt gebruik van in-memory technologie. Dit zorgt voor een enorme vereenvoudiging. Een migratie naar S/4HANA biedt veel voordelen, zoals een snelle verwerking van transacties, realtime inzicht, minder data en een vereenvoudiging van licenties. Om tijdens de implementatie van de business-suite niet verdwaald te raken, is een goede voorbereiding cruciaal. Hoe ziet uw ‘road to SAP S/4HANA’ eruit? 

Real time business

Organisaties gaan efficiënter en slimmer opereren als zij direct beschikken over relevante informatie. Of het nu gaat om realtime inzicht in verkoopcijfers en klantgedrag, of het direct detecteren van storingen in een productieproces. Realtime business intelligence is alleen mogelijk als informatie uit alle lagen en afdelingen van de organisatie direct wordt gecombineerd en geanalyseerd. Voor dit soort vraagstukken is SAP S/4HANA een grote stap vooruit. Dankzij de in-memory en realtime mogelijkheden van de onderliggende SAP HANA-database en een vereenvoudigd datamodel, is alle informatie razendsnel beschikbaar en is een veel snellere verwerking van transacties en rapportages mogelijk. 

SAPHANA700x300.pngTocht door de jungle

Uit de ervaring die we hebben opgedaan met de vele projecten op dit gebied, weten we dat de overstap naar SAP S/4HANA voor veel organisaties aanvoelt als een tocht door de jungle. Wie voor de nieuwe business-suite van SAP kiest, staat namelijk voor lastige keuzes:

  • Wat is de business case voor onze organisatie?
  • Hoe ziet het deploymentmodel eruit? ‘Rollen’ we SAP S/4HANA en de onderliggende HANA-database on-premise uit of in een managed private cloud ? Of heeft misschien de HANA Enterprise Cloud of het HANA Cloud Platform de voorkeur?
  • Voor welk licentiemodel kiezen we? Een abonnementsvorm, of ‘Bring Your Own License’?
  • Hoe pakken we de implementatie aan?
  • De antwoorden op die vragen, zijn onder andere afhankelijk van uw huidige SAP omgeving, uw huidige bedrijfsprocessen en uw wensen voor de toekomstige real time bedrijfsprcessen. 

Stapsgewijs implementeren

Hoewel de ‘road to SAP S/4HANA’ grillig kan zijn, hebben meerdere bedrijven inmiddels succesvol de eerste stappen gezet. Zelfs wereldwijd opererende spelers zijn erin geslaagd om met de real time rapportages van SAP S/4HANA te komen tot een snellere besluitvorming. 

Hoe is SAP S/4HANA succesvol te implementeren? Naast een goede voorbereiding is het opstellen van een business case de  eerste stap. Eerst moeten de behoeftes van de business, de ‘gaps’ in de bestaande oplossing en de voordelen die SAP S/4HANA kan bieden in het bereiken van de businessdoelstellingen in kaart worden gebracht. Ook is het verstandig om SAP S/4HANA eerst uit te proberen voordat tot aanschaf wordt overgegaan. Daarna maakt u op basis van uw business requirements en uw huidige SAP systemen een keuze voor het deploymentmodel. Om niet alleen uw SAP landschap te optimaliseren is het ook verstandig te kijken naar andere business kritische applicaties in uw landschap. 

Wilt u meer weten?

Ik heb hier boven al een tipje van de sluier opgelicht over waar u op moet letten bij de implementatie van SAP S/4HANA. Wilt u meer weten? Op 14 februari organiseert T-Systems samen met Ordina het evenement: De weg naar SAP S/4HANA. Ordina presenteert hier zijn methodiek voor het ontwikkelen van een relevante business innovatie roadmap en T-Systems geeft u inzicht in de diverse technische roadmaps en platformen. Gezamenlijk zorgen wij ervoor dat u efficiënt en eenvoudig de weg naar SAP S/4HANA bewandelt.

Interesse? Meld u hier aan.   

Occo Vreezen

Geschreven door Occo Vreezen

Occo Vreezen is zijn hele leven al bezig met IT gerelateerde business topics of business gerelateerde IT topics. SAP is daarbij een rode draad na een aantal implementaties en hosting. Belangrijke steekwoorden: SAP, hosting services Business intelligence, big data, architectuur en SAP S/4 HANA.