Neem contact op

New Module

Add content here.

Cloud, IT, SAP HANA, SAP

Wel of niet uw bedrijfskritische SAP-omgeving naar de cloud?

02-augustus-2018

De tijd dat bedrijfskritische IT-processen vooral binnen de eigen deuren van de organisatie blijven, lijkt voorbij. Of toch niet?

Veel bedrijven vragen zich af wat de meerwaarde is van de transitie van hun SAP-omgeving naar de cloud. Zoals bij zoveel dingen, is daar niet één antwoord op. Al was het alleen al omdat elk IT-landschap zijn eigen karakter heeft. En toch kom je er niet meer mee weg om alles bij het oude te houden. Dus is het absoluut de moeite waard om een objectieve, kritische blik te werpen op het al dan niet transformeren van je SAP-omgeving naar een public- of private cloudomgeving. En daarbij te bepalen op welke cloudplatformen je SAP-applicaties wil laten landen.


SAP

Snelheid en schaalbaarheid

Het is steeds lastiger om binnen het huidige complexe IT-landschap volledig inzicht te krijgen in wat er gebeurt binnen de organisatie. Een financiële maand- of kwartaalafsluiting moet aan steeds meer eisen voldoen. Dat vraagt om beter, meer en sneller inzicht in bijvoorbeeld verschillende databronnen. Ook de vraag om snel een tijdelijk of compleet nieuw business proces in te richten, wordt een steeds grotere uitdaging. Uiteraard zijn hiervoor verschillende oplossingen voorhanden. Nog meer IT-hard- en software naar binnen brengen, is er één van. Het resultaat is dat Capex- kosten verder oplopen, terwijl we al jaren weten dat de gemiddelde IT-capaciteit bij zo goed als elk willekeurig bedrijf niet optimaal wordt benut.

Dat lijkt dus geen optie. En toch moet ook die afweging wel degelijk worden gemaakt. Want er zullen genoeg critici zijn die beweren dat de kritische SAP-omgeving onderdeel uitmaakt van het hart van de IT-operatie. Eén die niet of nauwelijks om flexibiliteit vraagt, maar vooral om stabiliteit.

Best passende cloud

Niet voor niets pleit marktanalist Gartner al jaren voor een bimodale IT-aanpak waarin twee type IT-operaties worden onderscheiden. En dat is terecht. Het ene landschap is gericht op stabiliteit en kwaliteit van de kritieke bedrijfsprocessen. De publieke cloudoplossingen die daaraan toegevoegd kunnen worden, zijn gericht op het snel op- en afschalen van IT-capaciteit. Met als doel het sneller op de markt brengen van nieuwe verdienmodellen, proposities of andere acties die een directe bijdrage leveren aan de business. Maar geef je je over aan de macht van een enkele publieke cloudprovider of wil je flexibel blijven en kunnen switchen als dat nodig is?

Op weg naar een goede business case

Voor een transitie naar een moderne en flexibele SAP-omgeving ga je zeker niet over één nacht  ijs. Dat vraagt om een gedegen analyse van het gebruik van de huidige SAP-applicaties en aanvullende wensen en eisen van de business. Een concrete business case samen met een gedegen transformatie-aanpak kunnen de overstap naar de juiste cloudomgeving rechtvaardigen. En uiteraard zoveel mogelijk risico’s minimaliseren.

Om dit te realiseren is een onafhankelijke SAP-dienstverlener een goede keuze, die u inzicht geeft in welke mix van clouddiensten het beste bij uw organisatie past. 

Uw eigen business case maken

Maak gebruik van T-Systems’ gratis Innovation Discovery Workshop waarin u in twee dagen inzicht krijgt in de voor- en nadelen van een transitie naar een SAP-cloudomgeving gebaseerd op uw eigen IT-landschap inclusief uw SAP HANA Roadmap.

SCHRIJF U NU IN!*Dit blog is eerder verschenen op computable.nl 

Occo Vreezen

Geschreven door Occo Vreezen

Occo Vreezen is zijn hele leven al bezig met IT gerelateerde business topics of business gerelateerde IT topics. SAP is daarbij een rode draad na een aantal implementaties en hosting. Belangrijke steekwoorden: SAP, hosting services Business intelligence, big data, architectuur en SAP S/4 HANA.